Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Kampgejst og korruption kan afgøre krige 

Når en underlegen hær er oppe imod en militær overmagt, er kampmoral og korruption væsentlige faktorer for udfaldet. I antikkens store slag kan der hentes aktuelle perspektiver på, hvorfor de russiske soldater har svært ved at opfylde Putins ambitioner i Ukraine.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

”Hvis vi vil have en bedre forståelse af det gode og det onde, er vi nødt til at genoplive historien”, skriver historikeren Timothy Snyder i forordet til bogen ’Vejen til ufrihed. Rusland, Europa, Amerika’, 2018.

Kaster vi et historisk blik på det gamle Rom, som – på godt og ondt – er indlejret i vores kultur, giver kilderne af og til...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Antikhistoriker, dr.phil. og ph.d.
Dr.phil. og ph.d. i antikhistorie og religionssociologi fra Københavns Universitet. Har bl.a. skrevet bøgerne ’Kulturmøder og religiøse fjendebilleder i antikken og nutidens Europa’ (2018) og ’Politikens bog om romerne’ (2006 & 2008).

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu