Den seneste tids bankkrak i USA har rystet finansverdenen, men det er småting i forhold til det gigantiske jordskælv, der ramte den amerikanske børs i 1929. Vi rejser med en forsker tilbage til Wall Street-krakket.
Dyk ned i sektionerne
Den seneste tids bankkrak i USA har rystet finansverdenen, men det er småting i forhold til det gigantiske jordskælv, der ramte den amerikanske børs i 1929. Vi rejser med en forsker tilbage til Wall Street-krakket.
Hvad husker du fra året der er gået? Vid&Sans har lavet 31 spørgsmål fra året der gik om alt fra Dronning Elizabeth II til Nobelprisen i kemi. Hvor mange spørgsmål kan du svare på?
Hvad kommer du til at huske 2022 for? Vid&Sans har bedt ni forskere analysere året, der gik, set med deres (vidt forskellige) fags briller – fortalt gennem tre artikler. I seriens tredje og sidste kapitel rejser vi ud i rummet, ind i Folkekirken og vover halsen på boligmarkedet.
Hvad kommer du til at huske 2022 for? Vid&Sans har bedt ni forskere analysere året, der gik, set med deres (vidt forskellige) fags briller – fortalt gennem tre artikler. I seriens andet kapital tager vi til Roskilde Festivals fødselsdag, møder nye kunstige intelligenser og tager temperaturen på Putins fremtidige sikkerhedstrussel.
Hvad kommer du til at huske 2022 for? Vid&Sans har bedt ni forskere analysere året, der gik, set med deres (vidt forskellige) fags briller – fortalt gennem tre artikler. I åbningsartiklen kan du besøge Mette Frederiksens snehvide og de syv borgerlige dværge, gå en tur i genforvildet natur og nyde opgøret med politisk korrekthed på teaterscenen.
Danmarks historie har fået et nyt kapitel; landets ældste by, Ribe, er blevet ældre, og der er ny viden om byens opståen.
Er der paralleller mellem nutidens og mellemkrigstidens Europa? Demokratiforsker Jørgen Møller tager udgangspunkt i tre forfatteres erindringer og ser på forskelle og ligheder. Denne artikel handler om Sebastian Haffner og den handlingslammelse, som omverdenen udviste i forhold til 1930’ernes Nazityskland. I dag står de vestlige demokratier langt mere sammen om at kæmpe mod undertrykkelse.
Er der paralleller mellem nutidens og mellemkrigstidens Europa med internationale forviklinger og pressede demokratier? Demokratiforsker Jørgen Møller tager udgangspunkt i tre forfatteres erindringer og ser på forskelle og ligheder. Den anden artikel i serien handler om Günther Grass og den voldsomme tid, han levede og kæmpede i.
Gennem århundreder har den danske statsmagt kæmpet mod tiggeri. Tidligere fordi det blev anset for at være ukristeligt, og i dag fordi man mener, at det skaber utryghed.
Er der paralleller mellem nutidens og mellemkrigstidens Europa med dets internationale forviklinger og pressede demokratier? Demokratiforsker Jørgen Møller tager udgangspunkt i tre forfatteres erindringer og ser på forskelle og ligheder. Den første artikel handler om Arthur Koestler og hans politiske sortsyn.
Når en underlegen hær er oppe imod en militær overmagt, er kampmoral og korruption væsentlige faktorer for udfaldet. I antikkens store slag kan der hentes aktuelle perspektiver på, hvorfor de russiske soldater har svært ved at opfylde Putins ambitioner i Ukraine.