Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix.

Livsstilssygdomme buldrer frem i Afrika, Asien og Sydamerika

Type 2-diabetes - før kaldet gammelmandssukkersyge - eksploderer i verdens nye vækstlande. Hvordan bekæmper vi den voldsomme livsstilssygdom?

Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix.

Mens væksten i type 2-diabetes måske er ved at flade ud i Danmark, er sygdommen på voldsom fremmarch i Afrika, Asien og Sydamerika. Landene i det globale syd arver nu de livsstilssygdomme, der før var karakteristiske for lande i Vesten.

Det fortæller Allan Vaag, professor og forskningsleder ved Steno Diabetes Center Copenhagen, som Maja Jensen interviewer i denne uges udgave af Tænketanken.

Ifølge International Diabetes Federation lever 537 mio. mennesker mellem 20 og 79 år i dag med diabetes. Om otte år vil antallet af syge være steget til 643 millioner. Den hurtigste stigning findes i verdens lav- og mellemindkomst-lande.

I lande, som tidligere har været præget af fattigdom, men som nu oplever økonomisk vækst, er befolkningen særligt i risiko for at blive overvægtige. For 30-50 år siden var der stor risiko for, at børn i udviklingslande blev født med lav fødselsvægt, og at moren var underernæret under graviditeten. I dag ved man, at netop den kombination medfører øget risiko for diabetes.

Hvordan kan man forebygge udbredelsen af type 2-diabetes? Og kan man blive helbredt, hvis først man har fået sygdommen? Hør mere i denne uges udgave af Tænketanken.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor og forskningsleder, Steno Diabetes Center Copenhagen
Allan Vaag er professor, forskningsleder og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen. Hans forskning bygger bro mellem den basale og kliniske forskning inden for de bagvedliggende årsager til type 2-diabetes.

ANBEFALET TIL DIG

Menu