Samfund & Individ
Foto: Sydvestjyske Museer og Wikimedia. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen.

Nordens ældste by har fået ny historie

I mange år har arkæologerne ment, at Ribe blev en by omkring år 770. Men et stort udgravningsprojekt viser nu, at der allerede var et bysamfund i 700 – og at byen er opstået på en helt anden måde end hidtil antaget.

Samfund & Individ
Foto: Sydvestjyske Museer og Wikimedia. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen.

Husene lå tæt, og der var gang i handlen hos de mange håndværkere. Perlemageren lavede blå og hvide glasperler, der blev skabt ved smelte og forme gammelt romersk glas. Kammageren udfærdigede kamme af geviret fra norske rensdyr. Og en gang imellem ankom et skib langvejs fra med nye genstande, der kunne blive en del af den livlige handel.

Det har i...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Professor, Aarhus Universitet
Søren Michael Sindbæk er arkæolog og professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Han forsker blandt andet i vikingetidens og middelalderens byer.

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu