Samfund & Individ
Foto: Damir Kopezhanov. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Opsigelsesbølgen kalder på en ny ledelsesstil

Det giver mere mening for medarbejderne, når lederne slipper tøjlerne. Og det er der brug for på de danske arbejdspladser, mener organisationspsykolog Liv Starheim.

Samfund & Individ
Foto: Damir Kopezhanov. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Siden foråret 2021 er antallet af opsigelser skudt i vejret.

I kølvandet på corona-nedlukningerne har mange genovervejet deres arbejdsliv og sagt op for at finde bedre mening og balance i arbejdslivet. Tendensen er særlig tydelig i USA, hvor opsigelsesbølgen omtales som the big quit, men mønsteret genfindes i lande som England, Tyskland og Danmark.

Opsigelsesbølgen er bare et eksempel på, at flere og flere mistrives på arbejdspladsen. På en gennemsnitlig arbejdsdag er 33.000 danskere sygemeldt med stress, og tallet er stigende, viser den nyeste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil.

Men hvordan bærer man sig ad med at skabe trivsel og mening på arbejdspladsen?

Det har Liv Starheim nogle gode bud på. Hun er organisationspsykolog, lektor i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet og ugens gæst i Tænketanken.

Først og fremmest er der brug for et opgør med vante forestillinger om, hvad ledelse er, og hvem der udøver den. Det er ikke nemt, men Liv Starheim ser flere tegn på, at en ny ledelsesstil er ved at vinde indpas på danske arbejdspladser.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Syddansk Universitet
Liv Starheim er arbejdsmiljørådgiver og lektor på Syddansk Universitet på Institut for Teknologi og Innovation. Hun er uddannelsesleder på masteruddannelsen i arbejdsmiljøledelse, og hun forsker i psykosocialt arbejdsmiljø og ledelse.

ANBEFALET TIL DIG

Menu