Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix

Papkister og digital sorg

Digitale kirkegårde, børnetegninger på kisten, og aske spredt på vandet. Mulighederne for begravelse er mange. Bruger vi dem?

Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix

Mulighederne for et helt specielt sidste farvel er eksploderet. Man kan synge afdødes yndlingssang, vise billeder eller putte en personlig genstand i kisten. Man kan også blive begravet på en skovkirkegård, få strøet sin aske ud i havet eller få en digital mindeside, hvor de efterladte kan dele deres sorg online.

Listen er lang, men noget tyder på, at de fleste ikke kan overskue nytænkningen.

De mange valg kan være overvældende, når man er midt i sorgen - derfor vælger vi det, vi kender. Det fortæller Ulla Schmidt, der er professor i praktisk teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Det er ikke kun i forbindelse med selve begravelsen, at der er kommet nye muligheder til. Med den teknologiske udvikling har vi også fået mange nye måder at mindes på, og vi behøver ikke længere at besøge gravstedet. Sociale medier, digitale mindesider og internetfora får en stadig større betydning for de efterladte, mener cybersociolog og lektor på IT-Universitetet, Stine Gotved.

I denne uge undersøger Tænketanken, hvordan danskerne tager afsked og mindes de døde. Sammen med to forskere stiller podcast-vært Maja Jensen skarpt på nye måder af håndtere død og sorg på.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor, Aarhus Universitet
Professor i praktisk teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Hun forsker bl.a. i begravelseskultur.
Lektor, IT-Universitetet
Cybersociolog og lektor på IT-Universitetet i København. Hun forsker bl.a. i digital begravelses- og mindekultur.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu