Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix
Læsetid: Ca. < 1 min.

Papkister og digital sorg

Digitale kirkegårde, børnetegninger på kisten, og aske spredt på vandet. Mulighederne for begravelse er mange. Bruger vi dem?

Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix

Mulighederne for et helt specielt sidste farvel er eksploderet. Man kan synge afdødes yndlingssang, vise billeder eller putte en personlig genstand i kisten. Man kan også blive begravet på en skovkirkegård, få strøet sin aske ud i havet eller få en digital mindeside, hvor de efterladte kan dele deres sorg online.

Listen er lang, men noget tyder på, at de fleste ikke kan overskue nytænkningen.

De mange valg kan være overvældende, når man er midt i sorgen - derfor vælger vi det, vi kender. Det fortæller Ulla Schmidt, der er professor i praktisk teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Det er ikke kun i forbindelse med selve begravelsen, at der er kommet nye muligheder til. Med den teknologiske udvikling har vi også fået mange nye måder at mindes på, og vi behøver ikke længere at besøge gravstedet. Sociale medier, digitale mindesider og internetfora får en stadig større betydning for de efterladte, mener cybersociolog og lektor på IT-Universitetet, Stine Gotved.

I denne uge undersøger Tænketanken, hvordan danskerne tager afsked og mindes de døde. Sammen med to forskere stiller podcast-vært Maja Jensen skarpt på nye måder af håndtere død og sorg på.

BIOGRAFIER

Maja Jensen
Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Ulla Schmidt
Professor, Aarhus Universitet
Professor i praktisk teologi ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Hun forsker bl.a. i begravelseskultur.
Stine Gotved
Lektor, IT-Universitetet
Cybersociolog og lektor på IT-Universitetet i København. Hun forsker bl.a. i digital begravelses- og mindekultur.

ANBEFALET TIL DIG

Når Danmark siger undskyld

Morten Østergaard, Paven og DR har gjort det. Din kæreste gjorde det i går – og TV2 gør det lige nu: Siger undskyld. En undskyldning kan være høflig eller provokerende, personlig eller officiel. Men den er langtfra uskyldig.

Menu