Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix
Læsetid: Ca. 2 min.

Rør blot ikke ved min gode gamle juleforbrugsfest

I december vinder forbrugsfesten stadig massivt over vores klimabekymringer. Men der er små tegn på, at selv juleforbruget er ved at ændre karakter - og omfang.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Startskuddet til den årlige juleforbrugsfest lyder allerede i november måned, når Black Friday lokker tilbudsjægerne på tidlig julegavejagt. I år var ingen undtagelse. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver fjerde dansker påtænkte at købe noget til Black Friday. Tænk Dem bare: Under indkøbspris!

I årets øvrige 11 måneder er forbruget ellers stadig mere påvirket af en stigende bevidsthed om klimakrisen. Danskerne er blevet gode til affaldssortering og til at huske stofnettet, når de tager ud at handle. Hver dansker brugte i 2017 59 poser om året. I 2021 er antallet faldet til 32. Hvorfor er vi blevet gode til at huske stofposen og sortere vores affald, når vi er så dårlige til at huske de gode klimaskikke over julen?

I ugens udgave af Tænketanken taler Maja Jensen med seniorforsker Lars Kjerulf Petersen fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet om, hvorfor det er så svært at mindske et forbrug, der er bundet op på traditioner. Og hvorfor det er nemmere at få folk til at ændre vaner i hverdagen end i højtiden.

Og alt er ikke stilstand og uforanderlig forbrugsfest: Der er små tegn på, at klimaskikkene - og klimaskammen - sniger sig ind på os også i juletiden. Flere er begyndt at pakke gaver ind i gaveposer lavet af stofrester, og en spørgeundersøgelse foretaget af YouGov for Nordea viser, at 17 pct. af danskerne i år forventer at købe julegaver secondhand. Den viser også, at danskerne for første gang i syv år ikke forventer at bruge flere penge på julen, end de gjorde året før.

Markerer det begyndelsen på en mindre klimasyndig december? Og er julen 2021 den sidste jul uden klimaskam? Det taler Maja Jensen og Lars Kjerulf Petersen om i Tænketanken.

BIOGRAFIER

Maja Jensen
Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lars Kjerulf Petersen
Seniorforsker, Aarhus Universitet
Lars Kjerulf Petersen er seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet. Han forsker i miljøsociologi, forbrug og miljøkommunikation.

ANBEFALET TIL DIG

Diktatorernes kamp i Kasakhstan

Efter nytår blev Kasakhstan ramt af omfattende folkelige demonstrationer. Det kasakhiske regime stod splittet mellem den nuværende og den tidligere præsident, men endte med at svare brutalt igen, bl.a. med hjælp fra Putins Rusland. Jakob Tolstrup, lektor i statskundskab, skriver om den centralasiatiske magtkamp.

Grøn omstilling presser fremtidens elforsyning

Danmarks behov for strøm står til at blive mere end fordoblet over de næste tyve år. Flere elbiler på vejene og elektriske varmepumper i villaerne vil presse det eksisterende elforsyningsnet til det yderste. Hvis ikke vi skal risikere overbelastning og udfald, er der både brug for en udbygning af nettet, intelligente styringsløsninger og nye forbrugsvaner.

Menu