Startskuddet til den årlige juleforbrugsfest lyder allerede i november måned, når Black Friday lokker tilbudsjægerne på tidlig julegavejagt. I år var ingen undtagelse. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver fjerde dansker påtænkte at købe noget til Black Friday. Tænk Dem bare: Under indkøbspris!
I årets øvrige 11 måneder er forbruget ellers stadig mere påvirket af en stigende bevidsthed om klimakrisen. Danskerne er blevet gode til affaldssortering og til at huske stofnettet, når de tager ud at handle. Hver dansker brugte i 2017 59 poser om året. I 2021 er antallet faldet til 32. Hvorfor er vi blevet gode til at huske stofposen og sortere vores affald, når vi er så dårlige til at huske de gode klimaskikke over julen?
I ugens udgave af Tænketanken taler Maja Jensen med seniorforsker Lars Kjerulf Petersen fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet om, hvorfor det er så svært at mindske et forbrug, der er bundet op på traditioner. Og hvorfor det er nemmere at få folk til at ændre vaner i hverdagen end i højtiden.
Og alt er ikke stilstand og uforanderlig forbrugsfest: Der er små tegn på, at klimaskikkene - og klimaskammen - sniger sig ind på os også i juletiden. Flere er begyndt at pakke gaver ind i gaveposer lavet af stofrester, og en spørgeundersøgelse foretaget af YouGov for Nordea viser, at 17 pct. af danskerne i år forventer at købe julegaver secondhand. Den viser også, at danskerne for første gang i syv år ikke forventer at bruge flere penge på julen, end de gjorde året før.
Markerer det begyndelsen på en mindre klimasyndig december? Og er julen 2021 den sidste jul uden klimaskam? Det taler Maja Jensen og Lars Kjerulf Petersen om i Tænketanken.