Samfund & Individ
Foto: Sergio Lima/AFP/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Store politiske kløfter giver grobund for misinformation

Allerede i efteråret florerede misinformerende kampagner om valgsvindel i Brasilien på facebook og twitter. Men det chokerede alligevel verdenssamfundet, da vrede Bolsanaro-tilhængere stormede kongressen i søndags. Sammen med professor i statskundskab, Michael Bang Petersen, undersøger Tænketanken hvorfor vilde konspirationer trives så godt på sociale medier.

Samfund & Individ
Foto: Sergio Lima/AFP/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Hvis du først er begyndt at tro på konspirationsteorier eller misinformationsteorier, så har du en tilbøjelighed til at købe flere af dem.

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab, Aarhus Universitet

I denne uge oplevede verdenssamfundet et kollektivt deja vu, da vrede tilhængere af den tidligere brasilianske præsident Bolsonaro stormede kongressen i Brasilia. Næsten på årsdagen for og på helt samme vis, som da vrede Trump-tilhængere stormede kongressen i USA i 2021.

Begge aktioner blev offentligt koordineret på sociale medier. Hyldet af tilhængerne som en kamp for ytrings- og forsamlingsfrihed. Og fordømt at modstandere og mainstream medier som konspiratoriske angreb på demokratiet.

Men hvad er det, der gør, at den slags kampagner spreder sig så hurtigt - og så effektivt - på sociale medier? Det får du svaret på i denne uges Tænketanken, som er første afsnit i vores nyes miniserie om ytringsfrihed på de sociale medier.

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Den udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen. I seriens andet afsnit kan du glæde dig til at møde den sydafrikanske diamantarving og iværksætter, Elon Musk, der i slutningen af oktober købte SoMe platformen Twitter. Og i ytringsfrihedens tjeneste straks lukkede bandlyste kendisser og rabiate organisationer ind i varmen igen.

Og apropos bandlyste kendisser, så kan du møde endnu en af dem i seriens sidste afsnit. Her undersøger vi nemlig, hvordan vi mennesker reagerer, når vores idoler ytrer sig om noget, vi mener er forkert. Som f.eks. når den massesælgende rapper og republikanske præsidentkandidat, Kanye West, hylder Hitler og trækker i en "White Lives Matter"-T-shirt.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
professor, Aarhus Universitet
Michael Bang Petersen er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker bl.a. i sammenhænge mellem politiske holdninger og adfærd på de sociale medier, herunder hvordan polarisering og had kommer til udtryk, samt hvorfor nogen deler og tror på misinformation, der spredes på diverse sociale medier.

ANBEFALET TIL DIG

Menu