Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Valget om forsvarsforbeholdet vil få store konsekvenser

Folkeafstemningen 1. juni bliver afgørende for vores forhold til og samarbejde med de andre EU-medlemslande.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Den 1. juni skal vi til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet og tage stilling til, om Danmark skal træde helt ind i EU's forsvarspolitik. Forsvarsforbeholdet har i næsten 30 år betydet, at Danmark ikke deltager i de dele af EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet.

Om det bliver et ja eller et nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet, vil få stor betydning for vores forhold til de øvrige EU-medlemslande. Det fortæller Rasmus Brun Pedersen, lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Hør mere om følgerne ved at afskaffe eller bevare forsvarsforbeholdet i denne uges udgave af Tænketanken.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Aarhus Universitet
Rasmus Brun Pedersen er lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, EU og alliancedannelser.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu