Uncategorized
Foto: Karim Jaafar/AFP/Ritzau Scanpix

VM i demokrati og menneskerettigheder

Hvor slemt er det egentlig med menneskerettigheder i Qatar? Og hvordan står det til i andre lande, vi spiller bold med – økonomisk, politisk og sportsligt? Se kortet over demokratiets dukse og djævle.

Uncategorized
Foto: Karim Jaafar/AFP/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. 2 min.

VM i fodbold plejer at være en festlig begivenhed. Men i optakten til dette års VM-slutrunde, der fløjtes i gang i Qatar på søndag, har de kritiske røster fyldt mere end nogensinde.

En del af kritikken har handlet om det fodboldmæssige, bl.a. om det absurde i at give værtskabet til et land, hvor det simpelthen er for varmt til at spille fodbold om sommeren, hvilket har banet vej for fodboldhistoriens første vinter-VM.

Men den har først og fremmest rettet sig mod de horrible arbejdsvilkår og massive dødstal blandt de migrantarbejder, der har bygget de nye VM-stadioner, og mere generelt mod Qatars problematiske forhold til menneskerettigheder og demokrati i det hele taget.

Men er kritikken berettiget? Går kritikerkoret efter manden eller bolden?

Vid&Sans lægger gerne spalter til et uofficielt VM i frihedsrettigheder og har i anledning af slutrunden set nærmere på det forskningsbaserede demokrati-indeks V-Dem.

Resultatet vil måske overraske lidt.

Det kommer ikke bag på nogen, at Qatar ligger i den rigtig tunge ende. Blandt de 170 nationer, der er omfattet af indekset, ligger VM-værterne på en lidet flatterende plads som nr. 140. Men de ligger trods alt ikke på sidstepladsen. Og mange af de lande, der ligger lavere, har ikke i nær samme grad fået høvl i pressen eller den globale folkedomstol.

Egypten og Saudi-Arabien, som er favoritter til at blive værtsnationer for VM i 2030, ligger f.eks. endnu længere nede. Det samme gør Danmarks fjerdestørste handelspartner, Kina, som var vært for OL 2008, og hvor alverdens virksomheder producerer deres varer. På plads nummer 150 ligger Rwanda, som Danmark har udset sig som en strategisk partner i flygtningepolitikken.

Tallene kommer fra V-Dem - Varieties of Democracy – et projekt, der har til formål at måle grader af demokrati og frihedsrettigheder detaljeret og forskningsbaseret. Det regnes blandt flere forskellige indeks over demokratiske rettigheder som det mest akademisk velfunderede.

Flere forskningsinstitutioner, NGO’er og Verdensbanken står bag projektet, som er placeret fysisk på Göteborg Universitet. Hvert land bliver vurderet på 470 parametre af mindst fem eksperter i hvert enkelt land. Her på kortet viser vi ikke de enkelte kategorier, men kun den samlede score på tværs af alle parametre. Tallene er udarbejdet i år og gælder for året 2021.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu