Kunst & kultur
Illustration: Oline Jessen.

5 råd til mere bæredygtige tøjgaver

I år er mange danskeres julemåned mere end almindeligt presset på både pengepung, energi og klimaskam. Men det er muligt at give økonomisk overkommelige tøjgaver, der ikke ødelægger planeten. Design- og bæredygtighedsforsker Else Skjold giver dig 5 råd tid til at spare på både tid, penge og planetens ressourcer, når du giver bløde pakker.

Kunst & kultur
Illustration: Oline Jessen.

Julen er ikke kun en sød tid. Den er på mange måder også stressende for os – og for planeten. Den sætter både vores tid, pengepunge og relationer under pres. Vi udveksler familietråde på sms og messenger, der kan vokse sig ligeså lange og følelsesmæssigt komplekse som en tråd om lusekure på skoleintra. Her diskuteres forventningsramme og myriader af forslag til løsning på familiemedlemmers forskellige økonomiske råderum, holdning til jul, klima, materialisme, kødspiseri, tidspunkter, Disney show, kirkegængeri og alskens sammensurium af potentielt konfliktmateriale. Og når årets jul tilmed falder oveni i en bred pris- og energikrise, kan julegaveræset give endnu større konflikter en tidligere.

Særligt tekstiler og modetøj kan udgøre et problem. Tøj er dyrt at købe. De fleste har masser i forvejen. Det er temmelig svært at finde noget der passer både i størrelse og smag. Og vi ved at meget af det tøj, vi ikke kan passe eller bare ikke bryder os om, aldrig kommer i brug, fordi det kan være svært at bytte tøjet uden at såre gavegiveren. Eller fordi man glemmer at komme ned i butikken eller på posthuset inden byttefristen. Den dynamik er lige så velkendt, som den er skidt for klimaet, for ressourcen bliver på den måde hverken anvendt eller værdsat.

De senere år har mange forsøgt at kompensere for tøjets klimamæssige problemer ved at investere i mere bæredygtige materialer end tidligere. Men det kan være meget svært at navigere i de valg, når bambus og genskabte plastikflasker er en god ting den ene dag og en dårlig idé den næste. Når det fortsat er meget uigennemsigtigt, hvor og hvordan det er lavet. Og når vi egentligt godt ved, at tekstilområdet udgør en meget stor barriere i forhold til at opnå vores klimamål – og er estimeret til at være den 4. mest klimasyndende sektor i EU. 

I et forsøg på at være en snedig og konfliktvandegydende forskningsnisse i bæredygtighed og design, med særlig forstand på mode og tekstil, giver jeg derfor hernogle forslag, der måske kan løse blot nogle af de ovennævnte problematikker. Det handler særligt om de bløde gaver og det, der er omkring dem - men principperne kan fint omsættes til andre juleindkøb også:

  1. Hvorfor købe alt det gavepapir og gavebånd, når man kan bruge en lille dug, et fint viskestykke, lommetørklæder og andet smukt tekstil sammen med stofbånd, der kan stryges, så det alt sammen kan anvendes jul efter jul. Så slipper du også for at have hele stuegulvet fyldt med dyrt indkøbt papir og bånd der skal direkte ud i skraldespanden dagen efter. Der er rigtig mange planetressourcer spare, allerede inden, vi kommer ind til selve pakkernes indhold, hvis du begynder at pakke dine gaver anderledes ind.
  2. Genbrugsgaver kan typisk ikke byttes, hvis de købes i en butik. Men hvis du køber genbrug online siger forbrugerrettighedsloven i Danmark, at man skal kunne bytte varen inden for 14 dage. Genbrugsgaver er ofte sjovere og af bedre kvalitet end det, som du kan købe nyt - og du sparer klimaet for mange ressourcer ved at overtage noget allerede produceret i stedet for at forbruge nyt. Du får simpelthen mere for pengene, gavner planeten, og støtter tilmed de mange små erhvervsdrivende, der ofte sælger genbrug af passion og glæde over gammelt guld. Det gælder tøj såvel som andre varer. Du får det tilsendt ligesom ved andre onlinekøb.  Så er den stressede indkøbstur sparet, og du kan roligt smække benene op og spise julekager med familien.
  3. Er der egentlig nogen juleregel der siger, at man skal købe ting og ikke oplevelser? Giv et gavekort til et kursus i lapning, filtning, reparation eller broderi med +1 hvor du selv kan tage med.På den måde støtter du op om både en bedre tøjkultur og om dit samvær med den, du giver gaven til. Det er hot og trendy. Og du har samtidigt sparet klimaet for frembringelse af ressourcer til endnu en ny ting, som ingen nødvendigvis har behov for.
  4. Har du ikke mod på 3, så giv et gavekort med et beløb til en lokal skrædder, som kan reparere eller omsy tøj. Så er du med på den cirkulære trend, og modtageren af din gave kan måske endda stolt fremvise noget #visiblemending med en smuk synlig reparation af dennes yndlings-cardigan eller jakke  og blive first mover overfor  misundelige venner og arbejdskolleger, som ikke har fanget denne smarte tendens endnu. Det er ikke dyrere end at købe nyt, men sparer klimaet for nye ressourcer og skaber bevidsthed om, at meget af det, vi allerede har, er det bedste at bruge. Både for os selv og planeten.
  5. Måske mest for de voksne: aftal at give hinanden noget, I ikke bruger længere, men som I synes kunne passe til den, I giver gaven til. Mange af os har masser af skønne ting liggende i hjemmet eller i garderobeskabet, der er som nye. Det er sjovt og personligt, og hvis du ikke kan lide den gave du får, så er du i hvert fald selv kommet af med noget, du heller ikke brugte, så ingen skade sket. Du kan måske endda returnere den til giveren eller en anden næste år. Det er gratis og måske endda hyggeligt og sjovt. Og helt på toppen i forhold til klimaet.

Prøv gerne disse råd derhjemme. De kan vise sig at være løsningen på flere af dine dilemmaer. Og så kan de måske være med til at vende en stresset tid til mere klimaglæde og juleglæde på samme tid.

Hav en dejlig, og blød jul!

BIOGRAFIER

Lektor, ph.d., Det Kongelige Akademi
Lektor, ph.d. i design og bæredygtighed. Leder af forskningscentret ’KLOTHING – Center for Apparel, Textiles & Ecology Research’ på det Kongelige Akademi i København. Aktiv debattør om mode og bæredygtighed i en række formater som tv, bøger, podcasts, klummer m.v.
Vid&Sans
Anne Engedal er chefredaktør på Vid&Sans. Hun er også direktør for Videnslyd - Vid&Sans' søstermedie, der producerer vidensbaseret radio, bl.a. forskningsmagasinet Kraniebrud, der sendes på Radio4.

ANBEFALET TIL DIG

Menu