Organiske solceller kan skabe store gevinster i energiproduktionen. De første er allerede i handelen, og danske forskere arbejder på at gøre dem endnu mere holdbare, effektive og rentable.
Dyk ned i sektionerne
Organiske solceller kan skabe store gevinster i energiproduktionen. De første er allerede i handelen, og danske forskere arbejder på at gøre dem endnu mere holdbare, effektive og rentable.
I år er mange danskeres julemåned mere end almindeligt presset på både pengepung, energi og klimaskam. Men det er muligt at give økonomisk overkommelige tøjgaver, der ikke ødelægger planeten. Design- og bæredygtighedsforsker Else Skjold giver dig 5 råd tid til at spare på både tid, penge og planetens ressourcer, når du giver bløde pakker.
Der var overraskende fremskridt ved klimatopmødet, hvor udviklingslandene satte dagsordenen og endelig fik afsat penge til at afbøde klimakatastrofer. CO2-reduktionen går stadig alt for langsomt, men det lykkedes overraskende at bringe en ny spiller på banen i klimakampen: De globale finansielle institutioner, der i fremtiden skal sætte økonomiske muskler bag den grønne omstilling.
I Sydeuropa er mange huse hvide for at holde temperaturen nede om sommeren. Men på Grønland har store områder af indlandsisen skiftet farve de sidste tyve år, og i stedet for den kølige hvide bliver isen stedet sort. Det gør isen varmere og er et stort problem.
De eksploderende energipriser og afhængigheden af russisk olie og gas kunne have været undgået, hvis vi havde taget klimaudfordringen alvorligt noget før. Nu betaler vi prisen for vores manglende vilje til at handle hurtigt nok, siger energiforsker. Han frygter, at krigen i Ukraine ender med at sætte den grønne omstilling tilbage, og efterlyser handling frem for hockeystave.
Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Sådan lyder det typiske forsvar for den danske husdyrproduktion i klimadebatten. Hvis mælk og ost og bøffer skulle produceres andre steder, ville det belaste klimaet mere, lyder argumentet. Men denne relative forståelse af bæredygtighed risikerer at blokere for de nødvendige forandringer af landbruget.
Klimakrise, biodiversitetskrise, fødevaremangel. Jordens ressourcer er presset til det yderste, men hvem har brugt dem op? Overforbruget er særdeles ulige fordelt, og Danmark ligger i den helt tunge ende.
Mange varer er de seneste år blevet dyrere eller sværere at skaffe – fra mad og medicin til energi og elektronisk udstyr. Hvad er forklaringerne, hvad er konsekvenserne, og hvad er løsningerne? Vid&Sans stiller skarpt på verdensøkonomiens udfordringer i ny artikelserie om kriser og knaphed.