Natur & Klima
Illustration: Oline Jessen

Danmarks mest udskældte fugl

Skarven er ikke en særligt populær fugl. Den er nemlig en god jæger, så den spiser rigtig mange fisk - både dem fiskerne gerne ville have fanget, og dem som er udrydningstruede. Det har genstartet en gammelkendt diskussionen. For skal skarven reguleres hårdere eller skal naturen have lov til at gå sin gang?

Natur & Klima
Illustration: Oline Jessen

Der er en række forskellige hensyn, et land gerne vil tage. Både til erhvervslivet og fritidsinteresser og af hensyn til andre arter. Så det er ikke nogen helt let opgave. Og den største udfordring er at styre skarven og lære den, hvor den ikke må være.

Thomas Bregnballe, Seniorforsker, Aarhus Universitet

Der kan være velsignet stille i den danske natur. Men debatten om den er til tider højlydt.

Diskussioner om naturen fylder mere og mere i mediebilledet – fra biodiversitet og naturnationalparker, til dyrevelfærd, landbrug og invasive arter.

Men hvordan påvirker vi som mennesker naturen i dag? Og hvor går grænsen mellem hensynet til naturen og hensynet til menneskets og samfundets interesser?

I dette afsnit af Tænketanken, ser vi nærmere på et helt konkret eksempel - den meget udskældte og debatterede skarv. Skarven er en fugleart, der er hjemmehørende i Danmark, men som ikke er særlig populær i fisker- og lystfiskerkredse. Den er nemlig en enormt dygtig og sulten jæger, og det betyder at nogle fiskearter kan risikere at blive udryddet, når både mennesker og skarv er ude efter dem. Men er det skarvens skyld? Kan vi tillade os at gribe ind og forsøge at holde bestanden nede? Det spørger vi seniorforsker ved Aarhus Universitet, Thomas Bregnballe om.

Dagens afsnit af Tænketanken er andet kapitel i en miniserie på tre afsnit, der dykker ned i den betændte diskussion om dansk natur i disse år.

Seriens første afsnit kom i sidste uge og handler om landbruget, der i dag lægger beslag på lidt over 60 pct. af hele Danmarks areal. Er det overhovedet foreneligt med biodiversitet? Kan man forestille sig et landbrug, der giver mere plads til naturen, så den får lov at udfolde sig på ny? Det giver seniorforsker i biodiversitet, Rasmus Ejrnæs sit bud på.

I næste uge kan du glæde dig til sidste afsnit i serien, som handler om skovrejsning. At plante ny skov er blevet endnu en måde for kommercielle virksomheder at signalere, at de bekymrer sig om miljøet: "Køb to t-shirts og så planter vi to træer." Men hvad med den allerede eksisterende skov? Hvad gør mest for biodiversiteten og naturen: En helt nyplantet snorlige række af træer eller gammel, forfalden skov? Det gør Tænketanken dig klogere på i næste uge.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Seniorforsker, Aarhus Universitet
Thomas Bregnballe er seniorforsker på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet. Han forsker i vandfugle bl.a. skarvers populationsdynamik og demografi.

ANBEFALET TIL DIG

Menu