Krop & Sind
Ritzau/Scanpix

Danskernes alkoholproblem handler om kultur

Danskerne drikker ikke mere end folk i andre lande – men vi dør oftere af det. Hvordan kan det være? Måske handler det mere om alkoholkulturen end om mængderne, siger Janne Tolstrup, der forsker i alkoholvaner.

Krop & Sind
Ritzau/Scanpix

12 genstande. Så meget drikker den voksne gennemsnitsdansker hver uge. Det er mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men tallet er ikke i sig selv voldsomt. I internationale sammenligninger af alkoholforbrug ligger Danmark faktisk nogenlunde i midten.

Det bliver straks mere bekymrende, når man ser på alkoholens sundhedsskadelige konsekvenser. Det vurderes at alkohol hvert år koster 3.000-4.000 danskere livet.

Hvordan kan det være?

Ifølge Janne Tolstrup, der er professor i Folkesundhed på Syddansk Universitet og forsker i alkoholvaner, afhænger alkoholens skadevirkninger ikke kun af, hvor meget vi drikker, men også om hvordan, hvornår og hvorfor.

Tænketanken har inviteret hende i studiet til en snak om danskernes alkoholproblem - og hvad vi gør ved det.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor, Syddansk Universitet
Janne Tolstrup er professor på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. Hun forsker i alkohol, drikkevaner og hvordan alkohol påvirker vores helbred.

MERE PODCAST TIL DIG

”Abortmodstanderne ser Trump som Guds instrument”

NY PODCASTSERIE: Den næste måned stiller Tænketanken skarpt på prævention og ligestilling. Første afsnit handler om abort, prævention og splittelse i det konservative USA, hvor en kontroversiel højesteretsafgørelse har fået abortdebatten til at blusse op igen. Og det er ikke nødvendigvis godt nyt for det konservative højre. Tænketanken har mødt Niels Bjerre Poulsen, der forsker i amerikansk politik.

Hvem vil tage sig af vores børn og syge?

Færre og færre unge ønsker at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske. Et presset arbejdsmiljø og stadig mere nidkære dokumentationskrav efterlader mindre tid til kerneopgaven og er med til at tømme velfærdsfagene for mening. Hvis de igen skal blive attraktive for de unge, er der brug for at erstatte detailstyring med tillid.

Hvorfor rammes så mange af fødselsdepression?

Mere end hver 10. danske fødende rammes af fødselsdepression. Men hvordan kan det være, at vi er særligt psykisk sårbare i efterfødselstiden? En del af forklaringen skal findes i vores hjernebiologi, hvor knas i kommunikationen mellem hormoner og signalstoffer kan være en udløsende faktor.

Menu