Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix

Hvordan kommer vi ældres ensomhed til livs?

Ensomhed er usundt for både sind og krop. Og den rammer hårdest blandt dem, der i forvejen er mest udsatte: De ældre over 80. Men gode intentioner og dårlig samvittighed er ikke tilstrækkeligt, hvis vi vil gøre noget ved problemet.

Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix

Vi lever længere og længere. Ifølge den nationale sundhedsprofil 2021, som Vid&Sans tidligere har skrevet om, er danskernes middellevetid steget ca. 3 år siden 2010 - men hvordan har de ældre det i de ekstra leveår?

Svaret er ikke 100 pct. opløftende. Bl.a. kæmper mange ældre med stigende ensomhed, og det har stor betydning for både deres mentale og fysiske helbred.

”Vi er sociale væsner, og det påvirker os både psykisk og fysiologisk, når vi mangler sociale relationer,” siger Rikke Lund, der er professor i social medicin og har forsket i sociale relationers betydning for helbredet.

Hendes egen forskning viser, at især mænd mærker de sundhedsmæssige konsekvenser af ensomhed, f.eks. hvis de mister deres partner eller bliver skilt.

Men er der overhovedet noget vi som samfund kan gøre, for at de ældre føler sig mindre alene?

Rikke Lund kalder det en ”kæmpe udfordring”: ”Man kan ikke bare komme anstigende og sige: Her har du et socialt netværk. Vi ved fra interventionsforskningen, at det ikke hjælper. Den enkelte må selv være med til at definere det. Det er først og fremmest vigtigt med gensidighed: Det er ikke nok at få hjælp – det handler i lige så høj grad om selv at bidrage.”

Hvad er årsagerne til ensomhed blandt ældre? Hvad er konsekvenserne? Og hvordan kan vi bære os ad med at afhjælpe problemet?

Lyt med og bliv klogere i denne uges udgave af Tænketanken.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor, Københavns Universitet
Rikke Lund er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Hun forsker i social ulighed i sundhed og sammenhængen mellem sociale relationer og helbred.

ANBEFALET TIL DIG

Menu