Samfund & Individ
Foto: Heathcliff Omalley/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Samfund & Individ
Foto: Heathcliff Omalley/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Den 8. marts 2002 var der andet end støv og røg i luften rundt om i Kabuls små hjem. Mens allierede, amerikanske og afghanske styrker bombede Al-Qaeda og Taleban-krigere ud af deres forskansede huler i Shahi Kot-bjergene nær grænsen til Pakistan, svævede et lille håb over storbyens sandfarvede ruiner.

Det var kvindernes internationale kampdag, og for

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
ph.d. og konsulent, Verdensbanken
Asta Olesen har forsket i Afghanistans politiske og økonomiske udvikling siden 1975 og skrevet en ph.d. om islam og politik i Afghanistan. Hun har været udsendt for både FN, Danida og Verdensbanken i bl.a. Indien, Tanzania, Palæstina, Pakistan og Afghanistan. Derudover har hun været lektor på Københavns Universitet og fungerer i dag som freelancekonsulent hos Verdensbanken.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu