Samfund & Individ
Illustration: Oline Jessen. Foto: Wikimedia.

Når Kina borer efter olie i Afghanistan, får de arbejdsro i Pakistan

Kina blev i januar det første land til at indgå en større aftale med det afghanske Taliban-regime. Aftalen vedrører olieudvinding i den afghanske undergrund, men for Xi Jinping handler investeringen mere om regional stabilitet og stormagtsambitioner end om ørkenens sorte guld.

Samfund & Individ
Illustration: Oline Jessen. Foto: Wikimedia.

Under en strålende sol slår en flok lysebrune geder ring om nogle græstotter, der har kæmpet sig vej gennem den stenede ørkenbund. Bag den støvtågede horisont anes et bølgende bjergpas, der skjuler de turkmenske sletter.  

Lige nu er det udtørrede Amu Darja-flodbassin i det allernordligste Afghanistan primært beboet af afghanske hyrder og geder....

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Seniorforsker, DIIS
Lars Erslev Andersen er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han forsker i teorier om verdensorden, civilisationsmyter og identitet, USA’s mellemøstpolitik og Kinas engagement i Mellemøsten.
Ph.d. og forretningsleder, Teknologisk Institut
Nikolaj K. Andersen er forretningsleder på Teknologisk Institut, hvor han arbejder med nye teknologiers påvirkning på samfund og erhvervsliv. Han er ph.d. i statskundskab fra Aarhus Universitet, og har forsket og undervist i Kinas udenrigspolitik, international politisk økonomi og sikkerhedspolitik.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu