Når Rusland viser muskler, er det ikke et udtryk for styrke

Mange lande i vesten frygter, at Rusland vil gøre alvor af sin militære optrapning og invadere Ukraine. Men Rusland bør nøje overveje, om regimet kan holde til en krig.

De seneste måneder har Putin sendt mange tusind tropper til den ukrainske grænse og krævet NATO's garanti for, at hverken Ukraine eller Georgien bliver medlemmer af forsvarsalliancen. Nu har NATO hasteindkaldt til et ekstraordinært møde på fredag, hvor medlemslandenes udenrigsministre skal diskutere Ruslands militære oprustning.

Men hvad ligger der bag Ruslands sabelraslen?

To Ruslandsforskere, lektor Mette Skak, og adjunkt Jonas Gejl Kaas fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, ser Ruslands voldsomme udenrigspolitiske handlinger som udtryk for, at Putins regime er presset: Den militære optrapning kan være et kalkuleret sats for at flytte fokus væk fra indenlandske problemer med økonomi, sundhed og klima.

Putin ved, at det er helt urealistisk, at NATO vil acceptere hans krav - og vil måske bruge det som påskud for egentlige krigshandlinger i Ukraine. Men han bør overveje nøje, om regimet kan holde til en krig.

I denne uges udgave af Tænketanken taler Maja Jensen med de to forskere om den højspændte situation og om, hvad Vesten - først og fremmest USA - kan gøre for at nedtrappe konflikten.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor og Rusland-ekspert, Aarhus Universitet
Mette Skak er lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i Rusland, stormagter og sikkerhedstjenester. Sammen med Carsten Jensen har hun skrevet antologien ’Putins Rusland’, Forlaget Frydenlund 2022. I 2021 fik hun en international pris for bedste seniorpaper om Rusland som stormagt.
Adjunkt, Aarhus Universitet
Jonas Gejl Kaas er adjunkt på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker i udenrigspolitik i Rusland med fokus på Ruslands nationale identitet.

ANBEFALET TIL DIG

Menu