Natur & Klima
Illustration: Oline Jessen. Foto: Andreas Beck/Ritzau Scanpix.

Nye træer på gammel jord

Såvel politikere som eksperter anerkender, at Danmark står overfor en miljø- og biodiversitetskrise. Men alligevel kan vi ikke helt give slip på de vaner, vi ved skader naturen. F.eks. at fælde gammel skov og erstatte det med nyt.

Natur & Klima
Illustration: Oline Jessen. Foto: Andreas Beck/Ritzau Scanpix.

Og træer er også fantastiske organismer - så det er ikke fordi, det er nonsens - men det bliver bare ofte gjort på måder, hvor det ikke har den gavn, folk de tænker, det skal have, og hvor det faktisk kan være skadeligt.

Jens-Christian Svenning, Professor, Aarhus Universitet

Tænketanken tager en tur i skoven. Den danske natur står nemlig overfor både en miljø- og biodiversitetskrise. Så vi har brug for flere vilde skove, hvor diverse arter kan boltre sig.

Derfor er det kommet på mode at plante træer som naturbeskyttelse. Det er endda blevet yndet fænomen for virksomheder at sælge træer som en slags bonus - hvis du køber et par underbukser, en hue eller en pose kaffe hos dem, så planter de et træ et eller andet sted.

Desværre viser forskningen, at det vilde træplanteri, ikke er så godt for naturen, som vi har troet hidtil. Skov er nemlig ikke bare skov - og nye, ranke træer er ikke ligeså gode for biodiversiteten som de gamle og krogede. Professor Jens Christian Svenning gør os klogere på, hvorfor naturen bedre kan lide gamle skove end nye træmarker

Det er tredje kapitel i Tænketankens miniserie om den betændte diskussion om dansk natur, der præger debatten i disse år.

Seriens første afsnit handler om landbruget, der i dag lægger beslag på lidt over 60 pct. af hele Danmarks areal - og hvorvidt, så meget landbrug overhovedet foreneligt med biodiversitet. Andet afsnit handler om ét af de danske dyr, der for alvor spejler en ægte kamp mellem natur og menneske: skarven.

Og i næste uge kan du glæde dig til seriens sidste afsnit, hvor vi giver dig historien om, hvordan den danske natur i løbet af de sidste 20 år langsomt og usynligt er blevet inficeret af en menneskeskabt gift - PFAS.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Podcastredaktør på Vid&Sans’ søstermedie Videnslyd og fast bidragyder til Vid&Sans.
Professor, Aarhus Universitet
Leder af Biochange, Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World, ved Aarhus Universitet.

ANBEFALET TIL DIG

Menu