Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Øjet kan snyde smagssansen

Når vores sanser spiller sammen, kan det føre vores hjerner på vildspor. I et eksperiment fik deltagerne serveret en hvidvin camoufleret som rosé, og det havde især vineksperterne svært ved at gennemskue.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Der blev stillet tre glas vin foran de tilstedeværende. De var til konference om neurologi og vin i Barcelona og var blevet bedt om at deltage i et forsøg.

De fik et glas hvidvin og to glas rosé, alle tre fra et lokalt, catalansk vinhus, og dem skulle de beskrive.

Først handlede det om duften; de kunne vælge mellem 30 forskellige beskrivende ord, såkaldte deskriptorer, og de måtte vælge tre af dem. Bagefter gennemgik de samme procedure for smagen. Undervejs måtte de ikke tale sammen, og de skulle skylle munden med vand mellem de tre vine.

Men pointen med den lette og sikkert behagelige øvelse fik de først bagefter. De havde været med i et eksperiment om sansernes samspil, og de efterfølgende resultater skulle vise sig ret opsigtsvækkende; den ene rosé var nemlig slet ikke en rosé, men hvidvinen tilsat rød frugtfarve, og det lille kneb havde sendt mange af deltagernes smagsløg i helt forkert retning.

Der var 168 deltagere i eksperimentet i Barcelona, der fandt sted for et par år siden. Knap halvdelen var ansat i vinbranchen eller havde stor erfaring med vinsmagninger, og det var især disse vineksperter, der blev ført på afveje af frugtfarven. De kunne smage og dufte røde bær, rose og blomster i den ”falske” rosé, nøjagtigt de samme deskriptorer, som også var de mest brugte om den ”rigtige” rosé. Til gengæld var ordet ’blomster’ det eneste, der gik igen i beskrivelsen af hvidvinen. Her kunne vineksperterne i stedet smage grønne æbler og pærer.

Forskeren bag forsøget er Qian Janice Wang, der er adjunkt på Aarhus Universitet og en af Danmarks bedste blindsmagere af vin. Hun blev i maj dansk mester i blindsmagning og skal i morgen, lørdag 8. oktober, deltage i VM i blindsmagning, der foregår i Champagne i Frankrig.

Eksperternes erfaring skaber problemer

Qian Janice Wang forsker i, hvordan sanserne arbejder sammen, når vi indtager mad og drikke, og det var netop det, eksperimentet skulle kaste lys over. Hun kan godt forstå, at vineksperterne lod sig snyde, og understreger, at det er forkert at tro, at eksperterne generelt er nemme at lokke på vildspor.

”Det handler snarere om, at vineksperter er så gode til at forudsige en vins aroma, at de alene ud fra farven allerede har en ide om hvilke smagsnuancer, vinen kan have. Der er ingen tvivl om, at de fleste rosé-vine i en eller anden grad smager af røde frugter eller bær. Og hvis du har stor erfaring med vin og har smagt rosé mange gange, så ved du præcis, hvad du kan forvente. Når du ser på en vins farve, og det ligner en rosé, er din hjerne allerede i gang med at fortælle dig: Den her vin vil smage af rød frugt,” forklarer hun.

Hun mener, at det er en helt naturlig mekanisme, når vores sanser spiller hinanden sådan et puds.

”Det sker, fordi vores hjerne er optimeret til at gøre vores fødevareindtag så effektivt som muligt. Og en måde at effektivisere er, at vi kan forudsige, hvad vi skal til at spise eller drikke, før vi rent faktisk gør det. For når vi putter maden i munden, kan det jo være for sent, hvis maden er giftig,” siger hun.

”Så hjernen og vores sanser er udviklet til at bedømme maden på afstand – ved at se på den, dufte til den, røre ved den eller nogle gange sågar at lytte til den. Via disse signaler kan vi forudsige, i hvilken grad maden er spiselig.  Vin-effekten er noget af det samme. Selvom det ikke ligefrem er en liv-og-død-situation, når man drikker vin, går hjernen alligevel i gang med at lave disse tidlige forudsigelser omkring smagen og duften, og forudsigelserne forplanter sig til folks opfattelse af vinen,” fortæller hun.

Blandt deltagerne i eksperimentet i Barcelona var der også en mindre gruppe af vin-novicer, og de faldt ikke i samme grad i fælden, da de smagte den ”falske” rosé. Men deres hjerner var altså heller ikke så trænede i afkode vin som eksperternes.

Radioprogrammet Kraniebrud på Radio4 havde fornyligt et program om Blindsmagning, hvor både Qian Janice Wangs og hendes holdkammerat, lektor i psykologi, Ali Amidi, begge var med.

Lørdag 8/10 kan du følge VM i Blindsmagning på en livestream. Arrangementet begynder klokken 9.

Læs Qian Janice Wang og kollegaen Charles Spence rapport om den rosé-farvede hvidvin her.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Adjunkt, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Qian Janice Wang er adjunkt på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun forsker i sansernes samspil i forbindelse med fødevareindtag. Studerer til Master of Wine, som er den måske mest anerkendte uddannelse inden for vinverdenen.

ANBEFALET TIL DIG

Menu