Teknologi & Univers
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Twitter gennemfører vildt ytringsfrihedseksperiment

Fuglen er sat fri. Det tweetede Elon Musk den 28. oktober sidste år, da han overtog ejerskabet af Twitter. Siden da har mediet undergået store forandringer, fordi den nye ejer har ønsket at indføre absolut ytringsfrihed.

Teknologi & Univers
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Hans fortolkning af ytringsfriheden er absolut, så der er ikke nogen gradbøjninger. Enten har du lov til at ytre dig, eller også har du ikke. Resultatet vil være, at der kommer meget mere hadtale, der kommer meget mere diskrimination og ulovligt indhold generelt. Også misinformation og desinformation.

Anja Bechmann, Professor i medievidenskab, Aarhus Universitet

I denne uges afsnit af Tænketanken dykker vi ned i den sydafrikanske Elon Musks overtagelse af Twitter, når vi sammen med medieforsker Anja Bechmann ser nærmere på, hvilke konsekvenser det har, når et stort socialt medie som Twitter stopper med at moderere indholdet - og i stedet lader brugerne skrive og dele lige det, de vil.

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Den udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen.

Dette er andet afsnit af en serie om ytringsfrihedens udfordringer og grænser på de sociale medier. I første afsnit kan du høre, hvordan Brasiliens ekspræsident Bolsonaro brugte SoMe til at sprede misinformation om efterårets valgresultat - som i sidste uge resulterede i endnu en storm på en amerikansk kongres.

I seriens tredje og sidste afsnit undersøger vi i næste uge, hvordan vi mennesker reagerer, når vores idoler bruger deres platforme til at ytre sig om noget, vi mener er forkert. Som f.eks. når den massesælgende rapper og republikanske præsidentkandidat, Kanye West, hylder Hitler og trækker i en "White Lives Matter"-T-shirt.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor, Aarhus Universitet
Anja Bechmann er professor på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet. Hun forsker i kommunikation på digitale og sociale medier.

ANBEFALET TIL DIG

Menu