Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Vil vi kæmpe for vores land?

Krig er blevet tragisk aktuelt i Europa, og mange hylder ukrainernes vilje til at kæmpe for deres land. Men ville vi selv gøre det samme? Se på kortet, hvilke lande der er klar til kamp, og hvordan kampviljen har ændret sig gennem tiden.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. < 1 min.

Alarmklokker og krigstrommer har forstyrret roen i det meste af Europa, siden Rusland invaderede Ukraine for snart tre måneder siden. Mens krigen stadig raser, er Sverige og Finland på vej ind i NATO, og herhjemme er EU’s forsvarssamarbejde til diskussion igen.

Alt dette rejser spørgsmålet: Er europæerne klar til at trække i uniformen, hvis det kom til stykket?

Det er der faktisk spurgt til flere gange gennem årene i den store undersøgelse European Values Study, og resultaterne kan du se her. Spørgsmålet er stillet til et repræsentativt udsnit af befolkningen i hvert land og lød: ”Ville du kæmpe for dit land, hvis der skulle udbryde krig?”

Der er sket en del siden 1990, hvor østbloklandene var i fuld gang med at skifte styreform og løsrive sig fra magten i Moskva. Generelt er kampviljen faldet, men Norden er stadig mere klar til krig end det meste af Europa. Skift mellem 2017 og 1990 på kortet og se selv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu