Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

Valgflæsk. Når politik serveres på et leje af livretter   

Hvilken politiker vil du helst drikke en øl med? Det har analyseinstitutter spurgt danskere om i snart 20 år, og svaret fortæller noget om, hvor du sætter dit kryds. Vi stemmer nemlig helst på folk, der lever et liv, vi kan spejle os i, og som drikker og spiser nogenlunde som os.

Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

”Valgflæsk” er ældre end det parlamentariske demokrati i Danmark. Danske aviser begyndte allerede i 1880’erne drillende at bruge betegnelsen om velflommede valgløfter. Siden blev begrebet udødeliggjort med L.C. Nielsens digtsamling Mit Land fra 1898, som rummede stroferne: ”Nu lokkes der med Løfter, nu angles der med Ord/og Valgflæsket skæres for...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Seniorforsker, Det Kongelige Bibliotek
Caroline Nyvang er uddannet historiker og forsvarede i 2013 sin ph.d.-afhandling om danske trykte kogebøger. Hun arbejder som seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek, hvor hun undersøger danskernes forhold til mad i et samtidigt og historisk perspektiv.
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu