Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

Vidste du, at det svenske valg foregår helt anderledes end det danske?

Vi er naboer, bundet sammen af en bro og en fælles fortid, og vi bryster os ofte af at have ret identiske politiske systemer. Den 11. september skal svenskerne igen til stemmeurnen, men hvor ens er vi egentlig, når det kommer til stykket? Ikke særlig meget, og det ses tydeligt i processen fra valgkort til stemmeboks.

Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

Jeg har i nogle år boet i Sverige, og jeg har netop fået tilsendt mit valgkort fra Valmyndigheten. Allerede her begynder de bemærkelsesværdige forskelle mellem Sverige og Danmark. Fordi jeg fortsat er dansk statsborger, kan jeg nemlig ikke stemme til riksdagsvalget, og fordi jeg ikke længere bor i Danmark, kan jeg ikke stemme til folketingsvalg.

Men en...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor emeritus, Aarhus Universitet
Dr.scient.pol. og professor emeritus ved Aarhus Universitet. Forsker i valg og vælgeradfærd ved danske folketings- og kommunalvalg, politiske partier, demokrati og demokratisering.
Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.

ANBEFALET TIL DIG

Menu