Krop & Sind
Illustration: Oline Jessen.

Ny PTSD-form rammer særligt ofre for partnervold

Den nye diagnose 'Kompleks PTSD' gives ofte til personer, der har haft længerevarende traumatiske oplevelser. Som f.eks. har haft en barndom præget af misbrug eller har oplevet partnervold. I dette afsnit af Tænketanken forklarer ph.d. og specialpsykolog Mikkel Arendt, hvordan Kompleks PTSD direkte påvirker den ramtes personlighed - og hvorfor behandlingen derfor er mere kompliceret end ved andre typer PTSD.

Krop & Sind
Illustration: Oline Jessen.

Ved Kompleks PTSD sker der noget med personligheden. Der kan være problemer med følelsesregulering, relationelle vanskeligheder og et negativt selvbillede, der kan fylde den ramte med skyld og skam.

Mikkel Arendt, ph.d. og specialpsykolog, Aarhus Universitetshospital

Tænketanken er Vid&Sans’ ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit, der sætter fokus på forskellige aspekter af samme overordnede tema.

Dette er det tredje og sidste afsnit en serie, der dykker ned i hukommelsens mystiske og magtfulde strukturer. I dette afsnit ser vi nærmere på den nye psykiatriske diagnose Kompleks PTSD, der både kan være svær at opdage og kompliceret at behandle.

Har du misset de første to afsnit i serien, kan vi kun anbefale, at du også giver dem et lyt. Første afsnit undersøger, hvordan hukommelsen fungerer hos helt små børn- og hvorfor det er vigtigt for både forskning og forældre at finde ud af. Andet afsnit handler om den helt nye retning, Alzheimers-forskningen er på vej ind i - der peger på helt andre sygdomsårsager end dem, vi hidtil har troet på.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Specialpsykolog, ph.d., Aarhus Universitetshospital
Psykolog, ph.d., specialist i psykoterapi på Enheden for OCD og Angstlidelser, Aarhus Universitetshospital, Skejby. Lektor på Institut for Klinisk Medicin, Afdeling for Depression og Angst, Aarhus Universitet. Medforfatter til bl.a. bøgerne ’Kort og godt om angst’, "Kognitiv terapi - nyeste udvikling", "Kognitiv terapi på tværs" og ’Social angst – en selvhjælpsbog’.

ANBEFALET TIL DIG

Menu