Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Julen sætter os fri af hverdagen!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Mikhail Bakhtin om juletraditioner.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Vi er lige gået ind i en måned, der ikke ligner de andre. Julemusikken kører i ring, grantræer pyntes og placeres i stuen, voksne klæder sig ud som nisser og julemænd. Hvordan skal vi forstå alle disse juletraditioner?  

- Julen er lige netop dét, den ligner – et karneval! I middelalderen og renæssancen var karnevallet en uundværlig anledning til...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Mikhail Bakhtin (1895-1975) var russisk sprogfilosof og litteraturteoretiker. Bakhtin forskede særligt i romankunstens dialoger samt i forståelsen af latterens udvikling, f.eks. ”julelatteren”, og i karnevallets kultur.

Hans svar er skrevet af Anker Gemzøe, professor emeritus ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet. Gemzøe skrev i 1971 en stor introduktionsartikel til Bakhtin og lagde i sin doktorafhandling fra 1997 op til en fornyet forståelse af den russiske tænker.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor Emeritus, Aalborg Uniersitet
Mag.art. og dr.phil., professor emeritus ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Gemzøe forsker i litteraturteori og -historie, dramaer og en række klassiske og moderne forfatterskaber. I 1997 lagde han op til en ny Bakhtin-forståelse i sin doktorafhandling om Svend Åge Madsens forfatterskab, og han har forfattet både bøger og artikler med udgangspunkt i Bakhtin – senest i to nye artikler, der p.t. er under trykning i Bakhtin and Modernism på Bloomsbury.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu