Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell
Læsetid: Ca. 3 min.

”Julen sætter os fri af hverdagen!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge Mikhail Bakhtin om juletraditioner.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Vi er lige gået ind i en måned, der ikke ligner de andre. Julemusikken kører i ring, grantræer pyntes og placeres i stuen, voksne klæder sig ud som nisser og julemænd. Hvordan skal vi forstå alle disse juletraditioner?  

- Julen er lige netop dét, den...

Vær med til festen

Få fuld adgang til hele Vid&Sans for 89 kr./md.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi baserer vores historier på forskning – og får forskerne med på præmissen. Dét giver historier med kød på. Vil du læse med? bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Mikhail Bakhtin (1895-1975) var russisk sprogfilosof og litteraturteoretiker. Bakhtin forskede særligt i romankunstens dialoger samt i forståelsen af latterens udvikling, f.eks. ”julelatteren”, og i karnevallets kultur.

Hans svar er skrevet af Anker Gemzøe, professor emeritus ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet. Gemzøe skrev i 1971 en stor introduktionsartikel til Bakhtin og lagde i sin doktorafhandling fra 1997 op til en fornyet forståelse af den russiske tænker.

BIOGRAFIER

Brian Traantoft Rasmussen
Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver bl.a. om religion, migration, kultur og samfundsforhold.
Anker Gemzøe
Professor Emeritus, Aalborg Uniersitet
Mag.art. og dr.phil., professor emeritus ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet. Gemzøe forsker i litteraturteori og -historie, dramaer og en række klassiske og moderne forfatterskaber. I 1997 lagde han op til en ny Bakhtin-forståelse i sin doktorafhandling om Svend Åge Madsens forfatterskab, og han har forfattet både bøger og artikler med udgangspunkt i Bakhtin – senest i to nye artikler, der p.t. er under trykning i Bakhtin and Modernism på Bloomsbury.

ANBEFALET TIL DIG

Diktatorernes kamp i Kasakhstan

Efter nytår blev Kasakhstan ramt af omfattende folkelige demonstrationer. Det kasakhiske regime stod splittet mellem den nuværende og den tidligere præsident, men endte med at svare brutalt igen, bl.a. med hjælp fra Putins Rusland. Jakob Tolstrup, lektor i statskundskab, skriver om den centralasiatiske magtkamp.

Grøn omstilling presser fremtidens elforsyning

Danmarks behov for strøm står til at blive mere end fordoblet over de næste tyve år. Flere elbiler på vejene og elektriske varmepumper i villaerne vil presse det eksisterende elforsyningsnet til det yderste. Hvis ikke vi skal risikere overbelastning og udfald, er der både brug for en udbygning af nettet, intelligente styringsløsninger og nye forbrugsvaner.

Menu