Som vi beskriver i to andre artikler i dag på Vid&Sans, er vores sundhed ulige fordelt, og det kan ses på Danmarkskortet.
Særligt på Vestsjælland og Lolland Falster, men også på Djursland og i en række andre jyske udkantskommuner er der en høj andel af borgere med dårligt helbred. Her bor mange med kort eller ingen uddannelse – den gruppe, der også er mest syge, får flest kroniske sygdomme og dør tidligst. Det er også her, der generelt bor flest ældre.
Samtidig er de praktiserende læger ujævnt fordelt. I nogle af de områder, hvor der bor flest med dårligt helbred, er der også det tyndeste nære sundhedsvæsen: Der er færrest læger.
I nogle kommuner er der dobbelt så mange borgere om hver praktiserende læge, som det er i andre kommuner. I Jammerbugt Kommune er der f.eks. 2401 borgere pr. læge – mens der I Hørsholm Kommune er godt det halve antal, 1240, og i Billund Kommune 1284.
Der er altså stor forskel på, hvor nært det nære sundhedsvæsen egentlig er.
Færrest læger i forhold til indbyggertallet er der i Region Sjælland og Region Nordjylland. Samtidig udmærker Region Sjælland sig ved at have den laveste andel af borgere, der selv vurderer, at de har et godt helbred. Og lægerne i Region Sjælland må have travlt, for borgerne har lige så mange lægekontakter, som man har andre steder i landet.
Region Syddanmark har relativt mange læger i forhold til indbyggertallet. Her er markant færre borgere pr. læge, end der er i Region Nordjylland og Region Sjælland.
Kortet over hvor mange, der har haft kontakt til deres praktiserende læge i løbet af det seneste år, indikerer, at der måske er nogle regionale forskelle på, i hvilke situationer man skal kontakte sin egen læge. I hvert fald er det tydeligt, at i Region Midtjylland er der en noget større andel af borgere, der har haft kontakt med deres læge inden for det seneste år, end der er i de andre regioner.