Befolkningens sammensætning ændrer sig dramatisk i disse år. Vi bliver mange flere ældre og rigtig gamle. Alene fra 2022 til 2030 bliver der 41 pct. flere danskere på over 80 år.
Det er en udfordring for sundhedssystemet og for hele vores velfærdssamfund. For selv om mange ældre er mere friske, end ældre var tidligere, så vil de stadig have brug for sundhedsydelser. Vi vil både leve i flere år uden sygdom og i flere år med sygdom.
Når vi bliver ældre, går vi mere til lægen, vi bliver hyppigere brugere af hospitaler og kommunal pleje. De sidste fem år af livet er de dyreste i sundhedsudgifter. Det er kan du læse mere om i artiklen:
Hvordan kan sundhedsvæsenet overleve med den aldrende befolkning?
Der er to årsager til, at der bliver flere ældre: Dels lever vi længere. Og dels blev der født en usædvanligt stor generation under og lige efter anden verdenskrig, og den er nu ved at blive gammel.
Når den røde kurve pludselig går stejlt opad fra omkring år 2008, er det fordi efterkrigsgenerationen begynder at nå pensionsalderen. Og femten år senere, faktisk lige nu, dukker de så op på den gule kurve, i takt med at de begynder at fylde 80 år.
Samtidig med at der bliver flere ældre, bliver der færre unge og færre i den arbejdsdygtige alder, hvor man typisk bidrager til samfundet ved blandt andet at betale skat af sin løn. Du kan se, alle ændringerne fra år til år mellem 1990 og 2060 herunder.