Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Kalder de sig hekse? Herre jemini!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Maren Splids om den moderne heksetrend.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Der er flere og flere, der identificerer sig som heks, praktiserer heksekunst og dyrker den naturbaserede ’heksereligion’ Wicca – i al fredsommelighed, forstås. Du, derimod, blev en af renæssancens mange ofre, da du i 1641 blev brændt på bålet i Ribe, anklaget for netop at være heks. Kan du forstå, hvorfor kvinder verden over genopliver...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Maren Splids (ca. 1600-1641), var Danmarks nok mest berømte heks. Hun var værtshusholder og gift med skrædder Laurits Splid, der tilhørte Ribes borgerstand. Det gjorde Maren til mere velhavende end hovedparten af de personer, som stod anklaget for trolddom i 15-1600-tallet. Stand er ikke det eneste, som har gjort Maren Splids verdenskendt i Danmark, kongens aktive indblanding får også sagen til at skille sig ud. Maren blev dømt ved første retsinstans, inden den obligatoriske appelsag fik hende frikendt. Det faldt ikke i god jord hos Christian 4., som hurtigt beordrede sagen genoptaget. Maren blev nu ført til København og indsat i Blåtårn. Efter en kort proces blev hun fundet skyldig og sendt hjem til Ribe. Her blev hun brændt ved galgebakkerne udenfor Ribe den 9. november 1641.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Louise Nyholm Kallestrup, ph.d. og lektor i historie ved Syddansk Universitet. Kallestrup forsker særligt i trolddomsforfølgelser og religiøse forestillinger.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Syddansk Universitet
Louise Nyholm Kallestrup er ph.d. og lektor i historie ved Syddansk Universitet. Kallestrup er leder af projektet Witchcraft and the Godly State (GODWIT) finansieret af DFF og Veluxfonden, og forsker bl.a. i trolddoms- og kriminalitetshistorie og religiøse forestillinger i renæssancen. Hun har bl.a. udgivet Heksejagt (2020) i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. (foto: Montgomery)

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu