Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Kun Gud kan give os adgang til fremtiden!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge Nostradamus om forudsigelser.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Knap havde vi vendt det første blad i kalenderen før alt fra boligspekulanter og modeeksperter til politikere, sportskommentatorer og astrologer havde spået om op- og nedture i 2023. Du dyrkede selv profetiens kunst og blev berømt og berygtet på mystiske spådomme om fremtiden. Hvorfor kan vi ikke bare leve i nuet og se, hvad der sker?

- Kalder I mig det, profet? En højst agtværdig titel!

Hvis man nu besidder muligheden for at opnå indsigt i Guds mægtige planer ved hjælp af ærværdige kundskaber som astrologi, hvorfor så ikke gøre det? Det er vel kun menneskeligt at ønske sig lykke og undgå ulykke og død.

Og så vidt jeg har forstået, er jeres moderne ’videnskab’ mindst lige så forhippet på at udforme modeller og holdbare forudsigelser, der kan kontrollere fremtiden!

Næsten 225 år efter din død vakte dit spådomsværk Les Prophéties stadig opsigt – og blev forbudt af bl.a. paven i Rom. Hvorfor frygter særligt magthavere ofte folk som dig, der påstår at vide noget om tiden, der kommer?

- Viden er magt – og særligt, hvis den kan give dig et fortrin i fremtidens verdslige anliggender. Der er unægteligt fordele ved at vide, om du bør investere dit guld i Lyons børs eller Venedigs handelshuse! Den vise mand har styrke, den kyndige samler sin kraft, som Biblens lærde forkynder.

Men en sådan indsigt kommer med en pris – og kirkens mænd forbød alle studier i astrologi og andre okkulte videnskaber på min tid. Det er et ukristeligt hovmod, at tro, at man uden for det gejstlige hierarki kan tilegne sig indsigt i guds hemmelige planer, skreg de med skum i skægget. 

Utallige kloge magthavere og vise dronninger som dronning Elizabeth af England og dronning Katarina af Medici af Frankrig, vidste dog godt, at de gjorde klogt i at holde en astrolog eller vejledende vismand tæt ind til kroppen – om ikke andet, så for vores viden om healing og magiske urter!

På din tid, i renæssancen, var man generelt mere interesseret i fortiden end fremtiden. Først i oplysningstiden gik der mode i fremtiden, og i, hvordan den kunne blive bedre. Er der en risiko ved, at vi som mennesker og menneskehed orienterer os mere mod tiden, der kommer, end nuet og tiden, der var?

- Livet er en evig balance – og vi må aldrig lade tidens vinde blæse os omkuld!

Vi bør så absolut kende til fortiden, leve i nutiden, og navigere efter de sidste tider! Skabelsen og paradiset, syndefaldet og Harmagedon må forbindes som perler på en gylden snor. For kun ved at forstå, at alt i universet hænger sammen, og at der går en lige linje fra barnets buttede hånd og markens aks til stjernerne på Guds himmelhvælv, kan vi hjælpe hinanden og genskabe paradis på jord – og sikre, at det gode vinder over det onde!

Vores curiositas, undskyld mig, nysgerrighed, er dog ikke nok i sig selv. Det tilkommer kun Gud at kende tilværelsens timer, men lader han sin Helligånd hvile over os, kan vi få del i denne indsigt. Og uden Guds tilladelse og tanke på helheden er vores viden lige så værdiløs som møllerens støv!

Så altså, her på falderebet, Nostradamus; bør jeg sælge min campingvogn og købe bitcoins og erstatte mit AGF-halstørklæde med et rød-gult fra det nordsjællandske?

- Du bruger mange mærkværdige fremmedord. Man skulle jo næsten tro, at også du var uddannet udi i medicinen. Men behold du blot din kærre og din farvestrålende beklædning lidt endnu.

Nu er det jo ifølge min indsigt ikke slut med verden før omkring året 3797, så den helt store katastrofe venter ikke lige rundt om hjørnet – selvom jeg erfarer, at folk i din tid mener, jeg har forudsagt krig, nød og elendighed i dette herrens år 2023!

Krig er desværre uundgåeligt, så længe menneskeheden eksisterer, men mine profetier skal dog ikke altid tolkes helt bogstaveligt!

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Nostradamus (1503-1566), egentlig Michel de Nostredame, var en fransk læge, matematiker og astrolog. Han er særlig kendt for sine profetier, Les Prophéties (1555), hvor han med bemærkelsesværdig præcision, mener nogle, forudsagde alt fra kong Henrik II. af Frankrigs død efter en ridderturnering i 1559 til Hitler, atombomben og Kennedy-mordene. I dag hyldes han stadig som en profet, mens andre, ligesom dengang, betragter ham som en lærd plattenslager.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Tim Rudbøg, lektor i religionshistorie på Institut for Tværkulturelle Studier ved Københavns Universitet, der bl.a. forsker i forholdet mellem religion, videnskab og filosofi.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor og centerleder, Københavns Universitet
Tim Rudbøg er Ph.D. fra University of Exeter, lektor i religionshistorie og leder af Copenhagen Center for the Study of Theosophy and Esotericism (CCSTE) ved Københavns Universitet. Rudbøg har primært specialiseret sig i studiet af esotericisme, Helena P. Blavatsky og The Theosophical Society. Nyere publikationer omfatter de to samredigerede bind Imagining the East: The Early Theosophical Society (Oxford University Press, 2020) og Innovation in Esotericism from the Renaissance to the Present (Palgrave, 2021).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu