Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Alle bør have ret til at ytre sig politisk – selv russere!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Johann Friedrich Struensee om EU’s censur af russiske medier.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Den 2. marts valgte EU at censurere de to russiske medier Sputnik og Russia Today, da de ifølge kritikere medvirker til krigen i Ukraine med manipulation og desinformation. Du kæmpede jo selv en indædt kamp for total ytrings- og trykkefrihed på din egen tid. Hvordan klinger EU-censuren i dine ører?

- Jeg græmmes! Min idé var jo netop at give alle en...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Johann Frederich Struensee (1737-1772), tysk læge, stadslæge i Altona, radikal oplyser inspireret af sin morfar, J.S. Carl, og filosoffer som Helvétius og Boulanger. Hentet til det danske hof som Christian 7.s livlæge i 1768, reelt diktator i Danmark i årene 1770-72. Dronningens elsker fra 1770. Henrettet den 28. april 1772 i København efter et kup og efterfølgende retssag imod ham.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Frederik Stjernfelt, professor i semiotik, idéhistorie og videnskabsteori ved Aalborg Universitet. Stjernfelt har bl.a. forsket i trykkefriheden under Struensees styre.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor, Aalborg Universitet
Professor i semiotik, idéhistorie og videnskabsteori ved Aalborg Universitet i København. Stjernfelt har for nylig udgivet Grov Konfækt. Tre vilde år med trykkefrihed 1770-1773 (2020, engelsk 2022) sammen med Henrik Horstbøll og Ulrik Langen.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu