”Astrologi er svaret på vores søgen efter mening!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Carl Gustav Jung om astrologitrenden.

Astrologien trender, og horoskoper, rosakvarts og sol- og stjernetegn er mere populære end nogensinde. Sidste år sendte DR endda et datingprogram, hvor deltagerne blev matchet ud fra deres fødselshoroskop – og i år kommer der endnu en sæson. Du skrev jo selv en del om astrologi. Hvorfor ser vi en opblomstring i netop disse år? Hvad er det folk mener, at astrologien er svaret på?  

- Mennesket er ikke kun et væsen af kød og blod – vores natur har en åndelig side, og som åndsvæsner søger vi konstant efter mening med tilværelsen. Det har vi altid gjort, og det vil vi altid gøre – og nogle finder svaret i himmelrummet.

Astrologi er spækket med symbolsk mening via sine arketyper, altså de fællesmenneskelige psykologiske billeder og mønstre, som udtrykker vores eksistentielle grundvilkår. Når vi mennesker kigger op mod stjernehimlen, ser vi en afspejling af vores psyke - med alle dens aspekter, både de bevidste og særligt de ubevidste.  

Astrologien rummer hele den gamle verdens psykologiske viden i symbolsk form. I dag er vi bare ikke vandt til at tænke i symboler. Vi tror, at kun fornuft, logik og empiriske beviser giver mening. Men aldrig har mennesket vidst så meget om verden og dog så lidt om sig selv!

Vi har også brug for at føle os som en del af en større helhed – og ikke bare som ubetydelige, løsrevne atomer i en fremmedgjort verden. Når vi dyrker astrologien, ser vi os selv i forbindelse med kosmos omkring os.

Aldrig har mennesket vidst så meget om verden og dog så lidt om sig selv!

Du var med til at gøre astrologi til et legitimt forskningsemne. Var folk i almindelighed lige så fascinerede af horoskoper, planeternes placering og stjernetegn på din tid? Og bærer du egentlig en del af ansvaret for, at astrologi stadig dyrkes i dag?

- Jeg håber da, at jeg har medvirket til mere end kun at holde liv i astrologien – f.eks. at skabe en lidt større balance i den vestlige verdens psyke!

Siden videnskab og fornuft kom på mode i oplysningstiden, har der været en tendens til at overvurdere det rationelle og det videnskabelige. Som videnskabsmand har jeg selvfølgelig stor respekt for fornuft og videnskab, men som psykolog må jeg erkende, at mennesket også har behov for et symbolsk eller et åndeligt liv. Og her kommer videnskaben til kort.

Blandt mine patienter har overordentlig mange lidt af det, der bedst kan forstås som åndelige kriser, fordi de var blevet for rationelle. Måske skyldes mange psykiske lidelser i dag ganske enkelt en lignende åndelig underernæring.

Kritikere beskriver ofte astrologi som poppet pseudovidenskab, da intet i den etablerede videnskab underbygger, at et fødselshoroskop eller Dyrekredsens tegn kan sige noget som helst om din personlighed, dit værdisæt – eller hvornår du møder flammen i dit liv. Er astrologitrenden en direkte protest mod den etablerede videnskab – eller er det simpelthen uvidenhed?

- Astrologien virker faktisk ofte! Når jeg selv har været ud af stand til at forstå en vanskelig patients psykiske problemer, har jeg til tider haft stor hjælp af at se på vedkommendes horoskop. Ofte har horoskopet vist mig sider af patientens problem, som jeg selv havde overset. Om det er stjernerne, der taler, eller om det en måde at få hjælp fra min egen ubevidste intelligens, kan jeg ikke afgøre.

Men selvfølgelig er astrologi dårlig videnskab – den taler jo netop til vores åndelige natur. Astrologitrenden er altså ikke en protest, men et udtryk for de universelle psykiske symboler, jeg kalder arketyper - og også et udtryk for menneskets naturlige behov for mening.

gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Carl Gustav Jung (1875-1961), var en schweizisk psykiater, der gennem sit store forfatterskab udviklede den gren af dybdepsykologien, der kaldes den analytiske eller jungianske psykologi. Ud over psykologien omfatter hans forfatterskab emner som religion, den moderne civilisation, kunst, litteratur, astrologi, alkymi, mytologi, pædagogik og filosofi.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Thomas Gitz-Johansen, lektor i pædagogik og uddannelsesforskning ved Roskilde Universitet, hvor han bl.a. forsker i småbørnspædagogik og børns behov for eventyr.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Roskilde Universitet
Ph.d. og lektor i pædagogik og uddannelsesforskning ved Roskilde Universitet, og seniorkandidat ved Jung Instituttet i København. Har udgivet flere artikler om jungiansk psykologi, og arbejder som psykoterapeut ud fra en jungiansk tilgang.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu