Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Videnskab trives kun i frihed!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Wilhelm von Humboldt om universiteternes frie forskning.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Forskningsfriheden på de danske universiteter er jævnligt til debat. F.eks. har visse politikere kritiseret grene af det danske forskningslandskab for at være aktivistisk – og påpeget, at Folketinget burde gribe ind. De var jo fortaler for, at universiteterne skulle have fuldkommen forskningsfrihed. Hvorfor er det så vigtigt, at forskningen er fri?

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Wilhelm von Humboldt (1767-1835) var filolog, filosof, embedsmand og diplomat, en liberal ånd, der i staten så en nødvendig instans, som imidlertid ikke skulle blande sig for meget, f.eks. ikke i videnskaben. I 1810 grundlagde han (med andre) universitetet i Berlin, hvor han udfoldede sine nye idéer om bl.a. universitetets opbygning, dannelse og fri forskning. Hans tanker prægede universiteternes udvikling ikke kun i Tyskland, men også i Danmark.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Per Øhrgaard, dr.phil. og professor emeritus ved Copenhagen Business School. Øhrgaard har bl.a. beskæftiget sig med Goethe og hans tid (som også er Humboldts), med moderne tysk litteratur og med tysk historie og nutid.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor emeritus, CBS
Dr.phil. og professor emeritus ved Copenhagen Business School. Øhrgaard har bl.a. beskæftiget sig med Goethe og hans tid (som også er Humboldts), med moderne tysk litteratur og med tysk historie og nutid. Ved flere lejligheder har han talt dannelsens sag – naturligvis forgæves. (foto: Mette Andersen)

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu