”Frygten for krig er et værdifuldt værktøj!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge kejser Augustus om forsvarsforbeholdet.

Den 1. juni skal vi til stemmeurnerne og gives vores ’ja’ eller ’nej’ til forsvarsforbeholdet. Nogle mener, at Danmark bør fjerne forbeholdet for at få mere indflydelse på EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik, mens andre frygter, at EU på sigt vil udvikle sig til en konkurrent til NATO. Du kender jo alt til militære forbund. Er det ikke meget...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Augustus (63 f.v.t. – 14. e.v.t.), var Roms første kejser og regerede enevældigt fra år 30 f.v.t. efter at have vundet borgerkrigene mod Cæsars mordere i 42 f.v.t. - og siden mod Kleopatra og Antonius. Augustus formåede at skabe det politiske system, vi i dag kender som Principatet, hvor den politiske magt samlede sig om kejseren, der alt efter temperament involverede Senatet i den politiske proces. Der var dog aldrig tvivl om, at det var Augustus som bestemte. Han afgjorde reelt valget af embedsmænd, og nye love blev realiseret på hans initiativ. Alle væsentlige magtbeføjelser, som retten til at stille lovforslag, retten til veto og føre Rom i krig, lå solidt hos Augustus og de senere kejsere.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Jesper Majbom Madsen, lektor ved Institut for Historie på Syddansk Universitet. Majbom Madsen har bl.a. forsket i Augustus-kulten og kulturmødet mellem Rom og den græske verden.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Letor, Syddansk Universitet
Lektor ved Institut for Historie på Syddansk Universitet. Majbom Madsen har bl.a. forsket i Augustus-kulten, kulturmødet mellem Rom og den græske verden og den romerske historiker Cassius Dios forfatterskab.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu