Teknologi & Univers
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

“Den hede kedel risikerer at koge over!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge H.G. Wells om solar geoengineering.

Teknologi & Univers
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Menneskeheden står midt i en global opvarmning, og konsekvenserne kan blive fatale. Det skorter dog ikke på teknologiske løsningsforslag, og en af de mere indgribende er solar geoengineering (SGE), hvor sulfatpartikler skydes ud i stratosfæren for at skabe et temperaturregulerende skjold mellem Solen og Jorden. Som science fiction-forfatter skrev du jo løs...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et “interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kulturperson eller statsmand om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

H.G. Wells (1866-1946), kendt som “science fiction-genrens Shakespeare”, var en meget produktiv britisk forfatter, som producerede både essays, politiske skrifter og naturvidenskabelige værker. Han er dog særlig kendt for sine skelsættende science fiction-romaner Tidsmaskinen (1895), Den usynlige mand (1897) og Klodernes kamp (1898). Wells var erklæret socialist. På trods af, at hans tiltro til det teknologiske og videnskabelige fremskridt var præget af optimisme, blev han mere og mere ambivalent efter de to verdenskrige. Der har været utallige filmatiseringer af Wells’ værker, senest i 2020, hvor Den usynlige mand blev filmatiseret med skuespilleren Elizabeth Moss i hovedrollen.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Sebastian Egholm Lund, ph.d.-studerende i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, der blandt andet forsker i, hvordan forfattere som Jules Verne og H.G. Wells forestillede sig den menneskelige kontrol af klimaet.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Ph.d.-studerende, Aarhus Universitet
Sebastian Egholm Lund er ph.d.-studerende i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. Han forsker i, hvordan franske og britiske science fiction-forfattere i perioden 1878-1911 forestillede sig, at man via teknologien kunne kontrollere temperaturen, så den passede til menneskehedens unikke behov. Projektet vil vise, at klimateknologiske indgreb – som fx solar geoengineering – har en fiktiv fortid: at skønlitteratur historisk set har været med til at forestille sig modifikationen af Jordens klima.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu