Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Kønskvoter er en ny form for tvang!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Mathilde Fibiger om kønskvoter i bestyrelser.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Regeringen har tidligere fremført en idé om, at mindst 40% af alle bestyrelsesposter i virksomheder med mere end 50 ansatte bør gå til kvinder. Du regnes ofte som en af Danmarks første kvindesagsforkæmpere, og du blev faktisk den første kvindelige...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Mathilde Fibiger (1830-1872), dansk forfatterinde og kvindesagsforkæmper. Udgav som 20-årig anonymt brevromanen Clara Raphael (1851), som vakte skandale, fordi hun heri erklærede at ville kæmpe for kvinders frigørelse. Desuden forfatter til bl.a. pjecen Hvad er Emancipation? (1851) samt romanerne En Skizze efter det virkelige Liv (1853) og Minona (1854), alle med frigørelse som tema. Uddannet telegrafist i 1863 og senere ansat i statstelegrafien som den første kvindelige tjenestemand i Danmark. Medlem af Dansk Kvindesamfund fra stiftelsen i 1871 og senere anerkendt som en af kvindesagens tidligste danske stemmer.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Cecilie Bønnelycke, cand.mag. og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster. Bønnelycke forsker bl.a. i køns- og seksualitetshistorie.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Cand.mag. og museumsinspektør
Cand.mag. og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster. Bønnelycke forsker bl.a. i køns- og seksualitetshistorie, seksualmoralske polemikker og 1800-1900-tallets stærke kvindeskikkelser. Hun har desuden forfattet bogen Sædelighedsfejden i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu