Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Kvinder bør gribe magten!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Margrete 1. om kvindelige statsledere.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Siden Grundlovens indførelse har vi haft to kvindelige statsministre i Danmark – og lige om hjørnet lurer en valgkamp, der kan koste den sidste posten. Du var selv en succesfuld statsleder og formåede endda at blive et af de mest magtfulde mennesker i hele Norden i 1400-tallets begyndelse. Hvorfor søren har vi kun haft to kvindelige statsministre, når du...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kulturperson eller statskvinde om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Margrete 1. (1353-1412), var regent i Danmark, Norge og Sverige og uden sidestykke den mest magtfulde danske kvinde i Middelalderen. Kun 10 år gammel blev hun gift med den norske konge. Efter hans død overtog hun styret som formynder for sin lille søn, og da han døde kun 17 år gammel, blev hun valgt som regent i både Danmark og Norge. I 1397 fejrede hun sin største triumf ved at samle de nordiske riger i Kalmarunionen, der kom til at vare i 126 år. Hendes fostersøn Erik af Pommern blev hyldet som konge over unionen.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Vivian Etting, museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet. Etting forsker bl.a. i middelalderens borge og Kalmarunionens epoke.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Museumsinspektør og seniorforsker
Vivian Etting er museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet. Hun forsker bl.a. i middelalderens borge og Kalmarunionens epoke, og har udgivet bøger og en lang række artikler om begge emner, bl.a. biografien Margrete 1. En regent og hendes samtid (4. udgave udkom i 2021).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu