Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell
Læsetid: Ca. 3 min.

”Forargelse er satirens faste følgesvend!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge Ludvig Holberg om krænkende humor.

Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

I de seneste år har komikere mødt tiltagende kritik for upassende jokes, der f.eks. gør grin med minoriteter. Den amerikanske komiker Dave Chappelle bliver beskyldt for at krænke transpersoner i sit nyeste show. Er folk blevet mere sarte?

- Muligvis. Men...

Vær med til festen

Få fuld adgang til hele Vid&Sans for 89 kr./md.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi baserer vores historier på forskning – og får forskerne med på præmissen. Dét giver historier med kød på. Vil du læse med? bliv medlem

gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Ludvig Holberg (1684-1754) var dansk-norsk historiker og forfatter. Holberg producerede en lang række videnskabelige og samfundsdebatterede værker, men kendes nok mest for sine mange satiriske komedier, f.eks. Jeppe på Bjerget (1722) og Erasmus Montanus (1723).

Hans svar er skrevet af Lasse Raaby Gammelgaard, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet. Gammelgaard forsker i galskabslitteratur og humanistisk sundhedsvidenskab.

BIOGRAFIER

Brian Traantoft Rasmussen
Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver bl.a. om religion, migration, kultur og samfundsforhold.
Lasse Raaby Gammelgaard
Lektor ved Aarhus Universitet
Ph.d. og lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet. Forsker i galskabslitteratur og humanistisk sundhedsvidenskab og har bl.a. skrevet om satire og vrede i Holbergs komedier.

ANBEFALET TIL DIG

Når Danmark siger undskyld

Morten Østergaard, Paven og DR har gjort det. Din kæreste gjorde det i går – og TV2 gør det lige nu: Siger undskyld. En undskyldning kan være høflig eller provokerende, personlig eller officiel. Men den er langtfra uskyldig.

Menu