Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Forargelse er satirens faste følgesvend!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Ludvig Holberg om krænkende humor.

Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

I de seneste år har komikere mødt tiltagende kritik for upassende jokes, der f.eks. gør grin med minoriteter. Den amerikanske komiker Dave Chappelle bliver beskyldt for at krænke transpersoner i sit nyeste show. Er folk blevet mere sarte?

- Muligvis. Men forargelse og forurettelse har altid været satirens faste følgesvend! De komiske virkemidler er...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Ludvig Holberg (1684-1754) var dansk-norsk historiker og forfatter. Holberg producerede en lang række videnskabelige og samfundsdebatterede værker, men kendes nok mest for sine mange satiriske komedier, f.eks. Jeppe på Bjerget (1722) og Erasmus Montanus (1723).

Hans svar er skrevet af Lasse Raaby Gammelgaard, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet. Gammelgaard forsker i galskabslitteratur og humanistisk sundhedsvidenskab.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Aarhus Universitet
Ph.d. og lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet. Forsker i galskabslitteratur og humanistisk sundhedsvidenskab og har bl.a. skrevet om satire og vrede i Holbergs komedier.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu