Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Verden vil bedrages – af mennesker som mig!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge P.A. Alberti om finanssvindel.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

I den såkaldte udbyttesag har udenlandske storsvindlere fiflet med de danske skatteregler for et tocifret milliardbeløb – og sagen er langt fra afsluttet. Du var nyligt fratrådt justitsminister og formand for Bondestandens Sparekasse da du i 1908 blev afsløret i en af danmarkshistoriens største svindelsager. Er det blevet nemmere eller sværere at...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge P.A. Alberti om finanssvindel.

P.A. Alberti (1851-1932) var Danmarks justitsminister i perioden 1901-08, men er nok mest kendt for at have begået en af danmarkshistoriens største bedragerisager. Han overtog tidligt ledelsen af faderens sparekasse, men var samtidig berygtet for sin spillelyst. Han dækkede over gælden gennem risikable investeringer, regnskabsfusk og dokumentfalsk. Den 8. september 1908 meldte han sig selv til politiet og blev idømt otte års fængsel. Efter løsladelsen arbejdede han som kontorist og spillede lønnen op på travbanen i Charlottenlund.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Poul Duedahl, professor i historie ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Duedahl har skrevet en række bøger om moderne kulturhistorie og en biografi om forhenværende statsminister I.C. Christensen.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor, Aalborg Universitet
Ph.d. og professor i historie ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Duedahl forsker i og har udgivet en række prisvindende bøger om moderne kulturhistorie, bl.a. Ondskabens øjne og Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen. Han er desuden anmelder og klummeskribent på Weekendavisen.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu