Natur & Klima
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Landbruget skal reddes af vilje og mod – ikke afgifter!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Jeppe Aakjær om CO2-afgifter på landbruget.

Natur & Klima
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Det er kun lidt over 100 år siden, at du kunne hylde den nøjsomme danske bonde, der levede i pagt med naturen. I dag ser de fleste landbrug og natur som hinandens modsætninger, og politikerne vil indføre CO2-afgifter på landbruget for at begrænse skadevirkningerne på naturen og klimaet. Hvad i alverden er der sket?

- Den naturlige orden er unægtelig...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Jeppe Aakjær om CO2-afgifter på landbruget.

Jeppe Aakjær (1866-1930), var dansk forfatter, digter og samfundsdebattør. I sine mange romaner, noveller, digte og skuespil kredsede han ofte om forholdet mellem natur og menneske, længsel, sammenhæng og tilhørsforhold. Aakjær deltog aktivt i forskellige samfundsdebatter, bl.a. om naturfredning og landtyendets livsbetingelser og arbejdsforhold. Hans roman Vredens børn (1904), der i grum realisme skildrede arbejdernes hårde tilværelse på landet, vakte i samtiden furore og blev en medvirkende årsag til nedsættelsen af Tyendekommissionen, der sikrerede tyendet en række rettigheder.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Johs. Nørregård Frandsen, professor emeritus i litteratur og kulturvidenskab ved Syddansk Universitets Institut for Kulturvidenskaber og tidligere leder af H.C. Andersen Centret.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor emeritus, Syddansk Universitet
Johs. Nørregård Frandsen er  professor emeritus i litteratur og kulturvidenskab ved Syddansk Universitets Institut for Kulturvidenskaber og tidligere leder af H.C. Andersen Centret. Han har skrevet artikler og bøger om blandt andre H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher, Jeppe Aakjær, Arthur Krasilnikoff, Knud Sørensen og Jens Smærup Sørensen. Han er leder af projektet ”Danske Digterruter”.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu