Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Mine orker er ikke racistiske!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Tolkien om racisme i fantasylitteraturen.

Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

- I de seneste år er flere fantasybøger og eventyrværker blevet kritiseret for at skabe universer, hvor persongalleriet er både sexistisk og racistisk. Dine egne bøger, fx Ringenes Herre og Hobbitten, er flere gange blevet anklaget for at være særligt det sidste – én lang racekonflikt mellem mennesker, orker, hobbitter, dværge og andre væsener. Hvis...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

J.R.R. Tolkien (1892-1973), var en engelsk forfatter og professor i engelsk og middelalderlitteratur. Tolkien er mest kendt for sin sproglige begavelse og for at have vækket en lang række eventyrlige væsener til live i værker Hobbitten (1937) og Ringenes Herre (1954-55). Han udgav flere bøger indtil sin død, men først efter hans død kom det mytologiske værk Silmarillion (1977), og siden en lang række bøger med hans uudgivne værker og notater, der har udvidet forståelsen af det imponerende univers, han gik rundt med inde i sit hoved.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Peter Edelberg, lektor i historie ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet. Edelberg er passioneret Tolkien-ekspert og har i årevis fulgt de faglige diskussioner om hans tanker og værker.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Københavns Universitet
Ph.d. og lektor i historie ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet. Edelberg har blandt andet forsket i køn og seksualitet, og arbejder lige nu med et projekt om LGBT-aktivismens historie i Skandinavien i det 20. og 21. århundrede. Han har desuden en forkærlighed for Tolkien, som han har læst og studeret siden han var barn, og følger stadig med i den faglige debat om Tolkiens litteratur, sprog og betydning.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu