Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Vi skal ikke give de unge en karakter – de skal selv danne den!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Natalie Zahle om optagelsessystemet.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Om ca. en måned får titusindvis af håbefulde unge svar på, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. Men optagelsessystemet er blevet kritiseret for at fokusere for meget på karakterer og karriere og for lidt på de unges egne ønsker. De var jo selv uddannelsespioner. Kan De forstå og genkende kritikken af nutidens uddannelser?

- Den er mig...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Natalie Zahle (1827-1913), var skolegrundlægger og -pioner i midten af 1800-tallet. Her fandtes ingen uddannelse for piger og kvinder over 14 år, selv om ønsket og behovet var der. Hendes private skoler blev på 50 år til et samlet imperium med folkeskole, gymnasium, seminarium og specialskoler. Hun demokratiserede adgangen til uddannelse for landets døtre og inspirerede til den første folkeskolelov i 1903, der bl.a. gav adgang til skoleuddannelse for begge køn, fattige såvel som rige.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Birgitte Possing, professor emerita, dr.phil. i komparative studier og forsker i bl.a. køn, demokrati og kulturarv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor emerita
Professor emerita og dr.phil. i komparative studier og forfatter til flere bøger, bl.a. om Natalie Zahle og uddannelsessystemet. Possing har desuden forsket i demokrati, køn, kulturarv, pionerskikkelser og biografien som genre. Hun har bl.a. udgivet værkerne Viljens styrke (1992 og 1997), Ind i biografien (2015), Argumenter imod kvinder fra demokratiets barndom til i dag (2018) og Vilje, viden & værdier (2021).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu