Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Endelig er Norden samlet!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Saxo om NATO’s udvidelse.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Krigen i Ukraine har ændret Europas sikkerhedspolitiske situation, og i slutningen af juni besluttede NATO formelt at invitere Finland og Sverige ind i forsvarsalliancen. Din samtid var også fyldt med blodige territorialkonflikter og magtrivalisering - og du skrev om de mange krige, danskerne deltog i. Hvordan skal vi forstå Sverige og Finlands ønske om...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Saxo Grammaticus (d. efter 1208), var forfatter til den mest omfattende Danmarkshistorie i middelalderen, Gesta Danorum. Her forherligede han blandt andet Valdemarernes dynasti og særligt sin arbejdsgiver, ærkebiskop Absalon (c. 1128-1201). Saxo var tilknyttet ærkesædet i Lund som kannik, mens han skrev sin store danmarkskrønike i 1190’erne og begyndelsen af 1200-tallet. Inden da må han have studeret i Nordfrankrig i en årrække, for Gesta Danorum følger de nyeste franske litterære strømninger, bl.a. for, hvordan man skriver den mest eksklusive form for klassisk latin.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Lars Boje Mortensen, professor i antikkens og middelalderens kulturhistorie ved Syddansk Universitet.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor, Syddansk Universitet
Lars Boje Mortensen er professor i antikkens og middelalderens kulturhistorie og leder af Centre for Medieval Literature ved Syddansk Universitet. Hans forskningstyngdepunkter ligger inden for middelalderens latinske litteratur, intellektuel og litterær historie, krøniker og den klassiske romerske litteraturs reception i højmiddelalderen. Han udgav i 2018 en introduktion til Saxo i serien 100 Danmarkshistorier (Aarhus Universitetsforlag) og arbejder i øjeblikket med redaktion af en Companion to Saxo Grammaticus som skal udkomme hos Brill i 2023.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu