Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Et hul i kulturarven er et hul i hukommelsen!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Knud Rasmussen om tilbagelevering af kulturarv.

Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

I de seneste årtier er flere lande begyndt at tilbagelevere kulturarv til de lande og folk, der oprindelig havde ejerskab over genstandene. Nationalmuseet har f.eks. ført sammenlagt 35.000 genstande tilbage til Grønland. I din tid som polarforsker og ekspeditionsleder var du med til at skaffe tusindvis af arktiske artefakter til Danmark – hvorfor sker...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Knud Rasmussen (1879-1933) var polarforsker, folklorist og forfatter. I 1910 oprettede han sammen med Peter Freuchen handelsstationen Thule, der lagde navn til syv ekspeditioner, bl.a. 2. Thule-ekspedition (1916-18), der kortlagde Grønlands nordkyst, og 5. Thule-ekspedition (1921-24) til inuitterne i Canada og Alaska. Til hans vigtigste udgivelser hører Fra Grønland til Stillehavet og Myter og sagn fra Grønland.

Hans svar er skrevet af Knud Michelsen, seniorforsker ved Arktisk Institut. Michelsen har i mere end 20 år forsket i og skrevet om Knud Rasmussens liv og levned.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Seniorforsker, Arktisk Institut
Cand.mag. og seniorforsker ved Arktisk Institut. Ud over værker inden for litteratur og filosofi har han udgivet en række bøger om Knud Rasmussen, senest Rejsen til det oprindelige folk (2021). 

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu