Krop & Sind
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Den bevidste død er en frihedserklæring!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Albert Camus om livsforlængende behandling.

Krop & Sind
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Med de mange medicinske muligheder vi i dag har til rådighed, er det i stadig højere grad op til os selv, hvornår vi ønsker at give slip på livet. Du beskrev i din tid selvmordet som det eneste alvorlige filosofiske problem. Hvordan skal det forstås?

- At afgøre om livet er værd at leve eller ej, er at besvare filosofiens afgørende spørgsmål. Det...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Albert Camus (1913-1960) var fransk forfatter og filosof. Han er født og opvokset i meget fattige kår i Algeriet. Han kunne ikke fuldføre sine studier, da han blev ramt af tuberkulose og begyndte i stedet at skrive. I 1942 udgav han det filosofiske essay Sisyfos-Myten og Den Fremmede , der sikrede hans gennembrud og af nogle regnes for den bedste franske roman i det 20. århundrede. Med romanerne Pesten og Faldet blev Camus en af efterkrigstidens mest markante stemmer. Han fik Nobelprisen i litteratur i 1957 og døde i et biluheld tre år senere.

Hans svar er skrevet af Jørn Boisen, lektor i fransk på Københavns Universitet. Boisen har i mere end 20 år arbejdet med Camus’ forfatterskab og filosofi.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Aarhus Universitet
Jørn Boisen er lektor i fransk på Københavns Universitet. Ved siden af en lang række værker om bl.a. fransk samfund, historie, idéhistorie og litteratur har han udgivet Albert Camus: En introduktion (2005).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu