Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Din sundhed er også statens ansvar!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Thorvald Stauning om regeringens sundhedsudspil.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

For få uger siden fremlagde regeringen sit udspil til sundhedsreformen ”Gør Danmark sundere”, hvor den bl.a. foreslog, at aldersgrænsen for køb af al alkohol sættes op til 18 år - og at ingen født efter 2010 må begynde at ryge. I 1917, hvor du sad med i regeringen, forøgede I brændevinsafgiften med over 1000 pct. på én gang for at komme den...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Thorvald Stauning (1873-1942) var dansk socialdemokratisk politiker og statsminister i 1924-26 og igen fra 1929 til sin død i 1942. Han var hovedmanden bag en modernisering af social- og arbejdsløshedslovgivningen. Mest kendt er Kanslergadeforliget i januar 1933. Under Staunings parole om "Danmark for Folket" udvikledes Socialdemokratiet fra et klasseparti for arbejderne til et folkeparti med appel til den brede vælgerskare.

Hans svar er skrevet i samarbejde med Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Nedergaard har forsket i bl.a. Socialdemokratiets politik.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor, Københavns Universitet
Peter Nedergaard er professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Han forsker i europæisk politik, som han har udgivet knap 50 internationale videnskabelige artikler og bogkapitler om. Han har bl.a. medredigeret og bidraget til bogen Handbook of Danish Politics fra 2020 på Oxford University Press. Til maj udgiver han et kapitel om det danske socialdemokrati i et europæisk perspektiv i bogen The Resistible Corrosion of Europe’s Centre Left After 2008, som udgives på Routledge.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu