Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

”Saloner kan skabe indsigt og udsyn – selv i København!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Kamma Rahbek om ”københavnersaloner”.

Kunst & kultur
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

I den seneste tid har politikere kritiseret de elitære og kultursnobbede ’københavnersaloner’. Du var jo selv salonværtinde i Bakkehuset på Valby Bakke i begyndelsen af 1800-tallet og trakterede tidens største tænkere, bl.a. H.C. Andersen, Grundtvig og Ørsted. Hvad var formålet egentlig?

- Allerede i min tid blev ordet salon brugt både som en...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kulturperson eller statsmand om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Kamma Rahbek (1775-1829), var en dansk kulturpersonlighed, der i sin samtid var kendt som en begavet værtinde og samtalepartner på Bakkehuset ved Valby Bakke. I eftertiden har hun især været kendt for sine omfattende ’brevvenskaber’ med medlemmer af kredsen omkring Bakkehuset. Hendes mand, Knud Lyne Rahbek (1760-1830), var en offentlig person som udgiver, redaktør, underviser og teaterdirektør og desuden forfatter til i dag mindre kendte moralske fortællinger om dagligliv i det fremvoksende borgerskab.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Anne Scott Sørensen, professor emerita, cand. et lic. phil. ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Scott Sørensen har forsket i bl.a. dansk salonkultur i det 18. og 19. århundrede og i dannelsen af moderne smags- og mediekulturer.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Professor emerita, Syddansk Universitet
Professor emerita, cand. et lic. phil. ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Scott Sørensen har forsket i civilsamfund og kulturinstitutioner før og nu og i borgerinddragelse i moderne kulturformidling.

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu