”Vi behøver skuespillet – og alle dets illusioner!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Asta Nielsen om identitetspolitik i skuespillerfaget.

I de seneste år har man ofte diskuteret, hvem der må spille hvilke roller på tv, film og de skrå brædder. Man har fx kritiseret, at tynde spiller tykke og ikke-transkønnede spiller transkønnede. Du var jo en af stumfilmens allerstørste stjerner og havde...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende om at føre pennen.

Asta Nielsen (1881-1972), var en dansk skuespillerinde, der blev en af stumfilmens første og største stjerner. I sine over 70 film, med sin spillestil og sit udseende blev hun erotisk drømmebillede for flere generationer. Hendes udstråling synes ikke desto mindre tidløs, som det stadig kan ses i bl.a. Afgrunden, (hendes danske debut, 1910) og Den sorte Drøm (1911).

Hendes karriere udspillede sig først og fremmest i Tyskland 1912-32, hvor hun med titler som Wenn die Maske fällt (1912), Zapatas Bande (1914), Die falsche Asta Nielsen (1915) og Das Liebes ABC (1916), desuden legede med køn og identitet. Asta Nielsen indspillede også klassikere som Hamlet (i hovedrollen), og nyklassikere med stærke kvinderoller af Henrik Ibsen, Strindberg og Karin Michaëlis.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Lotte Thrane, lektor emeritus i litteraturhistorie ved Københavns Universitet. Thrane har blandt meget andet forsket i stærke kvinder i dansk litteratur, kunst- og filmhistorie.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor emeritus, Københavns Universitet
Dr. phil, lektor emeritus ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Thrane har bl.a. skrevet Længselsbilleder. En beretning om forførelse, skrift og passion (1999), Tusmørkemesteren. Ti kapitler om Lorenz Frølich og hans tid (2008, disputats), Vildfugl og verdensborger (2015) og Maske og menneske. Asta Nielsen og hendes tid (2019).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu