Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

”Mobilhøflighed kræver selvrespekt!”

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Emma Gad om vores skærmvaner.

Samfund & Individ
Illustration: Lotus Pedersen

Det er efterhånden en folkesygdom at blive så opslugt af sin telefon eller tablet, at man stort set ikke ænser andet omkring en. Og det kan gå ud over både familieliv, forhold og venner. På din egen tid var drejetelefonen netop ved at slå igennem som det smarteste påhit, og du skrev jo også lidt om ”Telefonhøflighed”. Hvordan oplevede du dengang...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

Gråt guld

Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I praksis beder vi en dansk forsker med forstand på den pågældende tænker om at føre pennen.

Emma Gad (1852-1921), skrev københavner-komedier om seksualmoral og sociale forhold, mest kendt Et Sølvbrullup (1890). Takt og Tone. Hvordan vi omgaas (1918) bruges stadig. Redaktør fra 1915 af Politikens ”Dametidende”. Stifter af Dansk Kunstflidforening, af ”Hegnet” (fagforening for kontorkvinder), medstifter af Danske Dramatikeres Forbund (1906), initiativtager til ”Kvindernes Udstilling” (1895). Gjorde sit hjem til et kulturcenter for handelsfolk, søofficerer og den litterære venstrefløj, herunder Georg Brandes. Gift med kontreadmiral Nicolaus Urban Gad, mor til kommandør Henry Gad og til filminstruktør Urban Gad.

Hendes svar er skrevet i samarbejde med Pil Dahlerup, dr.phil. og litteraturhistoriker, som bl.a. har forsket i litterære kønsroller.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
dr.phil
Litteraturhistoriker. Københavns universitet 1969-2009. Har bl.a. skrevet Det moderne gennembruds kvinder (1983, disputats), Dansk litteratur. Middelalder (1998), Sanselig senmiddelalder (2010), Litterær reformation (2016).

ENDNU MERE GRÅT GULD TIL DIG

Menu