Medierne bliver ofte beskrevet som samfundets vagthund, og der er tilsyneladende noget om snakken. Et amerikansk studie viser, at virksomheders kriminalitetsrate stiger, hvis lokalaviser må dreje nøglen om. Det skriver NiemanReports.
Avisindustrien i USA har været under et enormt pres de seneste årtier. På bare 20 år er distributionen af lokalaviser blevet næsten halveret, og mange aviser har været tvunget til at lukke.
En forskergruppe fra Harvard Business School, University of California og Rotterdam School of Management har nu undersøgt, hvordan nedlukningen af 33 lokalaviser har påvirket lokale virksomheders omgang med loven, og resultaterne blev publiceret i Journal of Financial Economics.
Forskergruppen tog udgangspunkt i data fra Violation Tracker – en offentlig database over virksomheders lovovertrædelser i USA – og undersøgte sammenlagt ca. 26.500 kriminelle handlinger fra mere end 10.000 forskellige steder i USA fordelt på næsten 1.400 virksomheder i perioden 2000-2017. De var særligt interesseret i, om der var forskel på antallet og karakteren af lovovertrædelser i de byer, hvor lokalavisen var lukket ned, sammenlignet med dem, hvor den stadig var aktiv. Og det var der.
I de områder, hvor lokalavisen var lukket, var virksomhedernes lovovertrædelser i gennemsnit steget med 1,1% og bøderne med hele 15% – og kriminaliteten var desuden af noget grovere karakter end i de byer, der stadig havde en lokal pressetjeneste. Der var flere sager om forurening, manglende sikkerhed på arbejdspladserne, diskrimination og flere tilfælde af grov økonomisk kriminalitet.
”Firmaerne snyder deres egne medarbejdere, miljøet, regeringen eller deres aktionærer,” siger Jonas Heese, hovedforfatter og professor ved Harvard Business School.
Forskergruppen inkluderede ikke de private virksomheder i deres undersøgelse, og de påpeger derfor, at resultaterne formentlig kun er toppen af isbjerget.
”Det her er det første systematiske bevis på, at lokalaviser er et effektivt kontrolapparat i overvågningen af virksomheders opførsel,” siger Jonas Heese.